Zazimování vodovodu na chatě je trošku věda. Jak ho na jaře opět správně zprovoznit?

5. duben 2022

I když na podzim vypustíme z vodovodu na chatě či na zahradě vodu, nemusí být jednoduché systém opět napustit. Jak to udělat správně, abychom se místo jarního tání nedočkali jarní potopy?

První, co bychom před opětovným napuštěním vodovodu měli udělat, je zkontrolovat předpověď počasí. Zatímco uvnitř zděné chaty či chalupy, kterou navíc alespoň o víkendu vytápíme, by nějaký menší ranní mrazík neměl způsobit nic, zahradní rozvody mohou už při lehkém poklesu teploty pod nulu opět zamrznout a popraskat. Proto je potřeba s napuštěním systému počkat až do pravého jara.

Vodovodní baterie chtějí rozhýbat

Když napouštíme systém uvnitř budovy, je nutné projít a rozhýbat baterie i kulové ventily. Může se totiž stát, že v nich zamrzla zbytková voda a jsou poškozené. To platí zejména u pákových baterií, které jsou na zamrznutí zvlášť háklivé. I proto se při vypouštění nechávají otevřené. Kulové ventily by pak měly být po celou zimu také alespoň zpola otevřené.  

Soutěžte s nám po celý duben a vyhrajte zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 korun!

Ideální je také napustit vodu a ještě nějaký čas na chatě či chalupě zůstat a vše kontrolovat. I malý ledový „špunt“ totiž může způsobit problémy. Naopak, pokud voda po napuštění z baterií prská, nic se neděje. Jedná se o odvzdušnění trubek. Vzduch se po čase přes baterie dostane ven a „prskání“ vody ustane.

Nástavce na zahradní hadice

Při opětovném zprovoznění toalet je situace jednoduchá. Pokud jsme do sifonu záchodové mísy nasypali sůl, stačí vizuálně překontrolovat  mísu, jestli není popraskaná, napustit splachovací nádobu a několikrát spláchnout. Tím se prověří jak funkčnost systému napouštění nádoby, tak i splachování a vyplaví se sůl ze sifonu.

 Rada na závěr

Jakákoliv netěsnost, úkap vody z těsnění, z baterie či mokré flíčky na zdi v místě kudy prochází vodovodní trubka či kanalizační potrubí, může znamenat mnohem závažnější problém, než se na první pohled zdá. Pokusíme se je buď hned opravit, nebo raději pozveme odborníka, který poradí co a jak. Do té doby raději opět uzavřeme hlavní přívod. Předejdeme tím případným mnohem závažnějším škodám.

Spustit audio