Zažijte finále festivalu Dvořákova Praha se skladbami Brahmse, Nováka a Dvořáka v podání SOČR

25. září 2023

Sloganem „Sto let je jen začátek“ zve Český rozhlas během celého letošního roku na oslavy ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Festival Dvořákova Praha se závěrečným večerem k oslavám připojil a na Vltavě mohli posluchači koncert poslouchat v přímém přenosu.

PROGRAM

Johannes Brahms: Klavírní koncert č. 1 d moll, op. 15
Vítězslav Novák: De profundis – symfonická báseň, op. 67
Antonín Dvořák: Te Deum, op. 103, B. 176

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vedl jeho šéfdirigent Petr Popelka a společně s klavíristou Paulem Lewisem provedli První klavírní koncert Johannesa Brahmse. Když jej pětatřicetiletý Brahms dokončil, jako by tím potvrdil slova svého mentora a přítele Roberta Schumanna. Ten mladšího kolegu označil za miláčka múz a prohlásil, že Brahmsovo umění nebude pomalu narůstat, ale zjeví se najednou v plném lesku.

Po závěru festivalové řady Brahms 190 se přiblížilo také finále celé Dvořákovy Prahy. Zazněla zřídka prováděná symfonická báseň De profundis, kterou psal Vítězslav Novák ve válečných letech 1939–45. Bezprostředně na ni navázalo slavnostní Te Deum jeho učitele Antonína Dvořáka, který s orchestrem provedli sólisté Simona Šaturová a Jozef Benci.

Spustit audio

Související