Zavzpomínejte na herečku Zdenu Hadrbolcovou v archivní rozhlasové hře z roku 1967

20. listopad 2023

Dnes v Praze zemřela herečka Zdena Hadrbolcová. Zahrála si například ve snímku Už zase skáču přes kaluže, ve Slavnostech sněženek či v seriálech Létající Čestmír a Ulice. Na Dvojce mimořádně zveřejňujeme archivní rozhlasovou hru Ludvíka Aškenazyho Servítek se Zdenou Hadrbolcovou v hlavní roli z roku 1967.

Co vedlo svéráznou mladou dívku k tomu, aby se cestou domů z Francie, kam cestovala s uměleckým souborem, rozhodla zůstat sama a bez dokladů v Mnichově? Kdo je tajemný muž, se kterým prožije nečekané noční dobrodružství, a jaké jsou jeho úmysly? Tak, jak mladá žena vypráví svůj příběh postaršímu úředníkovi, ukazuje se její letmý vztah postupně v nových souvislostech a přibývají mu další nečekané rozměry. 

Zdena Hadrbolcová obdařila dívku autentickou bezprostředností i potřebnou dávkou tajemství a její vyprávění zůstává pro posluchače překvapivým až do samotného závěru.

Osoby a obsazení: dívka (Zdenka Hadrbolcová), úředník (Vladimír Ráž)
Napsal: Ludvík Aškenazy
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jana Bezdíčková
Premiéra: 15. 9. 1967
Natočeno: 1967
Technická spolupráce: Hana Jírová, Gustav Dostál
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.