Zatímco Prahu nebo Vídeň trápí holubi, lotyšskou Rigou pobíhají tisíce koček

Studené podnebí a vítr od Baltu pro kočky bez domova samozřejmě nejsou to pravé. Dobrovolníci proto po celém městě staví malé domky, kam se zvířata mohou schovat. Reportér Václav Jabůrek chtěl o projektu vědět víc, a tak se po krátkém přemlouvání s některými aktivistkami potkal.

Kočky tu mají rádi všichni. Nehledě na to, kolik jich po ulici pobíhá. Prostě všichni,“ tvrdí Anastasia Jahovová. Před pár lety založila spolek, se kterým pečuje o pouliční kočky. Po celém Lotyšsku jich žije odhadem až sto tisíc.

Předení je kočičí záhadou, nejde jen o spokojenost, říká specialistka Klára Vodičková

Kočka, kocour, srst

Kočky jsou záhadné bytosti a celý jejich svět je neprozkoumaný. Tvrdí to Klára Vodičková, která je specialistkou na trénink a výchovu problémových koček. „Kočky bývají mrchy, kocouři, zvláště když se vykastrují, tak bývají mnohem větší miláčkové,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Mě ale k celému tématu přivedl jeden konkrétní kocour. To tlusté a mourovaté zvíře jsem potkal v parku hned vedle budovy opery. Buď ho odradil můj akcent, nebo se mu nechtělo mňoukat na mikrofon.

Kocour si to každopádně šinul dál a dělal, jako by mu všechno kolem patřilo. Ta arogance se hned vysvětlila – jen o pár metrů dál totiž stál jeho dům, červená boudička dlouhá asi dva metry.

Domek pro kočičí bezdomovce

Místo jsem později navštívil s další aktivistkou Valerijí Vorobjovou: „Domek se skládá ze dvou částí. V jedné kočky krmíme a vzadu jsou takové dva pokojíky na přespávání. Jsou obalené izolací, aby tam bylo tepleji. Prosklená je jen ta část s potravou. Obvykle tam mívají krmivo a vodu. Nevím proč tam teď zrovna nic z toho nemají.“

Tenhle červený domek rozhodně není jediný. Po celém městě jich je několik set, a samotných koček nepočítaně.

Domečky pro kočky bez majitele mají různou podobu, ale stejný účel - poskytnout útočiště zvířatům žijícím na ulici

Tenhle konkrétní domek může využít až deset zvířat. Další budka je kousek odsud, hned za budovou opery,“ pokračuje Valerije. „Jednou jsem dokonce byla na operním přestavení a kočka se objevila na jevišti. Občas se to stane. Pořád šmejdí okolo a někdy se jim povede vetřít dovnitř.“

Pozor na babičky!

Anastasia Jahovová před pár lety založila spolek, jehož členové pečují o pouliční kočky

Invaze pouličních koček sužuje Lotyšsko dlouhodobě. Podle Anastasie Jahovové za to může i chování starších dam, které kočky krmí, a tím pouliční populace roste. Kočky se shlukují u domů, kde žijí staří lidé.

Dávají jim často nekvalitní krmivo, a tak se snažíme, aby jim místo toho dávaly maso. Je také ale nutné, aby se zvířata kastrovala a sterilizovala,“ zdůrazňuje Valerije s tím, že většina rižských dobrovolníků se zaměřuje právě na tento problém.

Boj proti přemnožení

Babičky si kočky rozmazlují a skupinka se na dvorech množí. Z pěti koček jich je najednou klidně dvacet. A tak tam musí přijet dobrovolníci, kočky odvezou k veterináři a po sterilizaci je vracejí zpátky,“ dodává.

Útulky v Británii se plní. Proslulý domov pro psy a kočky navštívila i Alžběta II.

Fenka Scarlett zatím na nového pána čeká

51 tisíc konzerv a 34 tun granulí – londýnský psí útulek Battersea není úplně komorní instituce. A po vánočních svátcích tam mají skutečně napilno, protože se starají i o nechtěné vánoční dárky. Drtivá většina psů ale najde rychle domov.

Část penzistů má ale se zákroky problém. „Vedeme někdy zajímavé rozhovory. Mnohé paní nechápou, proč je to tak nutné. Ale někde už jsme to přemnožení zarazili, jinde ještě ne.“

Kočičí pomsta

Riga je s kočkami spojená i historicky. Stojí tady ostatně Kočičí dům opředený středověkou legendou.

Bylo to snad ve třináctém století, když se stavělo historické centrum. Dva sousedé se pohádali kvůli obchodu. Jeden z nich chtěl toho druhého urazit, a tak na střechu umístil sošku kočky, která na souseda mířila zadkem,“ vypráví Valerije a hned mě raději upozorňuje, že není historička. Ani dějepisci si touhle legendou totiž nejsou úplně jistí.

Čtyřnohá zvířata nicméně k Rize patří a mají své zástupce i na radnici. Také tam už osm let žije jeden kočičí pár.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související