Zapomenuté recepty ze Slovácka: Metyja

25. únor 2016

Slovácko není jen krajem slivovice a folklóru. Na zdejší kuchyni si pochutnáte!

Posluchačka Martina nám prozradila recept na takzvanou metyju. Pro dvě porce budeme potřebovat:

  • 400 g brambor
  • polohrubou mouku
  • povidla, mák smíchaný s cukrem
  • máslo

Bramborová pyramida s povidly a mákem

V osolené vodě necháme vařit brambory jako na bramborovou kaši. Jakmile jsou hotové, odlijeme z hrnce asi tři čtvrtiny vody.

Čtěte také

Přisypeme polohrubou mouku a rozšťoucháme brambory. Jakmile zhoustnou, necháme je na půl hodiny odležet v zakrytém hrnci.

Připravíme si pekáč, do kterého uděláme 2-3 cm vysokou vrstvu brambor. Následuje vrstva povidel s mákem a opět brambory. Počet opakování záleží na vás, ale končíme vrstvou brambor.

Opět necháme uležet a můžeme podávat. Celou pyramidu můžete ještě zakončit strouhaným tvarohem. Dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.