Zapomenuté recepty ze Slovácka: Metyja

25. únor 2016

Slovácko není jen krajem slivovice a folklóru. Na zdejší kuchyni si pochutnáte!

Posluchačka Martina nám prozradila recept na takzvanou metyju. Pro dvě porce budeme potřebovat:

  • 400 g brambor
  • polohrubou mouku
  • povidla, mák smíchaný s cukrem
  • máslo

Bramborová pyramida s povidly a mákem

V osolené vodě necháme vařit brambory jako na bramborovou kaši. Jakmile jsou hotové, odlijeme z hrnce asi tři čtvrtiny vody.

Čtěte také

Přisypeme polohrubou mouku a rozšťoucháme brambory. Jakmile zhoustnou, necháme je na půl hodiny odležet v zakrytém hrnci.

Připravíme si pekáč, do kterého uděláme 2-3 cm vysokou vrstvu brambor. Následuje vrstva povidel s mákem a opět brambory. Počet opakování záleží na vás, ale končíme vrstvou brambor.

Opět necháme uležet a můžeme podávat. Celou pyramidu můžete ještě zakončit strouhaným tvarohem. Dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.