Zapomenuté recepty ze Slovácka: Metyja
Slovácko není jen krajem slivovice a folklóru. Na zdejší kuchyni si pochutnáte!
Posluchačka Martina nám prozradila recept na takzvanou metyju. Pro dvě porce budeme potřebovat:
- 400 g brambor
- polohrubou mouku
- povidla, mák smíchaný s cukrem
- máslo
Bramborová pyramida s povidly a mákem
V osolené vodě necháme vařit brambory jako na bramborovou kaši. Jakmile jsou hotové, odlijeme z hrnce asi tři čtvrtiny vody.
Přisypeme polohrubou mouku a rozšťoucháme brambory. Jakmile zhoustnou, necháme je na půl hodiny odležet v zakrytém hrnci.
Připravíme si pekáč, do kterého uděláme 2-3 cm vysokou vrstvu brambor. Následuje vrstva povidel s mákem a opět brambory. Počet opakování záleží na vás, ale končíme vrstvou brambor.
Opět necháme uležet a můžeme podávat. Celou pyramidu můžete ještě zakončit strouhaným tvarohem. Dobrou chuť!
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.