Zapomenuté recepty ze Slovácka: Metyja

25. únor 2016

Slovácko není jen krajem slivovice a folklóru. Na zdejší kuchyni si pochutnáte!

Posluchačka Martina nám prozradila recept na takzvanou metyju. Pro dvě porce budeme potřebovat:

  • 400 g brambor
  • polohrubou mouku
  • povidla, mák smíchaný s cukrem
  • máslo

Bramborová pyramida s povidly a mákem

V osolené vodě necháme vařit brambory jako na bramborovou kaši. Jakmile jsou hotové, odlijeme z hrnce asi tři čtvrtiny vody.

Čtěte také

Přisypeme polohrubou mouku a rozšťoucháme brambory. Jakmile zhoustnou, necháme je na půl hodiny odležet v zakrytém hrnci.

Připravíme si pekáč, do kterého uděláme 2-3 cm vysokou vrstvu brambor. Následuje vrstva povidel s mákem a opět brambory. Počet opakování záleží na vás, ale končíme vrstvou brambor.

Opět necháme uležet a můžeme podávat. Celou pyramidu můžete ještě zakončit strouhaným tvarohem. Dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová