Zapomenutá generace 80. let – Nezávislé aktivity a samizdat na západě Čech

5. prosinec 2010

Jaké byly západní Čechy v 80. letech? Byly skutečně pevnou hrází vlasti, jak hlásala komunistická propaganda? Ve Schůzkách s literaturou si připomeneme dosud málo známou (byť nedávnou) historii nezávislých aktivit a „druhé“ kultury na západě Čech.

V letošním roce vyšla publikace Jany Petrové Zapomenutá generace 80. let 20. století, která se právě tímto tématem zabývá. A právě ta se stala východiskem našeho pořadu. Autorka zde shromáždila ojedinělý materiál popisující historii komunit, které se ve vymezeném období věnovali nezávislému šíření svobodných myšlenek a svobodnému životu v „paralelní polis“. Kniha se zaměřuje na podzemní církev, alternativu a underground, skauting a tramping, ekologické hnutí a disent na západě Čech. Ve Schůzkách s literaturou široké téma zúžíme na aktivity spojené s tvorbou samizdatu, tedy na nezávislé vydávání knih a časopisů. Řeč bude například o trampském periodiku Pajda a edici knih zakázaných autorů, kterou na Plzeňsku vydával Petr Vokoun Náhlík, k undergroundovému okruhu patřil literární samizdat Západočeskej průser, který ze Sokolova šířil Tomáš Kábrt, připomeneme si i další tiskoviny, jako byl Staroplzenecký atašé, Stres, Imanentní červen, M. G. revue, nebo ojedinělou pohádkovou antologii undergroundových literátů Čert má kopyto, na které se také Západočeši podíleli. Vzpomínky pamětníků se budou prolínat s ukázkami ze západočeských samizdatů a dobovou alternativní hudbou.

Schůzky s literaturou věnované zapomenuté generaci 80. let v plzeňském studiu Českého rozhlasu připravil Dominik Mačas. Režie Miroslav Buriánek. Pořad vysíláme na vlnách ČRo 3 – Vltava v neděli 5. prosince od 20 hodin.

Spustit audio