Zápasy americké NBA jsou jedna velká show. Za washingtonské „Kouzelníky“ čaruje i Čech Tomáš Satoranský

Jsou to vlastně jen tři písmena, pohromadě ale znamenají tu nejlepší basketbalovou ligu světa. Americká NBA je pro hráče splněním snů. Pro diváky je to zase velká podívaná, ve které nechybí obří arény, světelné show a výjimečné výkony. Reportér Martin Balucha zašel na basketbalový zápas ve Washingtonu DC.

VIDEO: Podavači míčů, ručníkonoši, vodonoši… I ti čekají na basketbalistu Tomáše Satoranského v NBA

Tomáš Satoranský

Čtvrtým Čechem, který se dostal do NBA, bude od nové sezóny basketbalista Tomáš Satoranský, který přestupuje z Barcelony do Washingtonu. Oficiální první vstup na místní palubovku ho čeká 27. října. V rozhovoru s Lucií Výbornou přiznal třeba to, že neumí prohrávat.

Basketbalová aréna týmu Washington Wizards v hlavním americkém městě stojí jen pár bloků od Bílého domu. Je rozdělená do několika tribun, které lemují problikávající světelné bannery. Obří kruhová aréna do toho pumpuje a hlučí.

Podívaná začíná ještě před samotným utkáním. Moderátor ohlašuje hráče a ti postupně vybíhají na palubovku a rozcvičují se. Někteří střílejí na koš, jiní leží na hřišti a protahují se. Za každým číslem a jménem vytryskne plamen.

Kouzelník Sato

S číslem 31 hraje za domácí „Kouzelníky“ i Čech Tomáš Satoranský. Fanoušci v Capital One aréně mu říkají Sato. „Miluji jeho přihrávky. Všechno vidí, hlavně v tříbodovém území,“ říká 24letý Kevin.

Tomáš Satoranský je v pořadí čtvrtým Čechem, který v NBA hraje. Před ním ve slavné soutěži nastupoval Jan Veselý a taky dva Jirkové – Welsh a Zídek.

Satoranského přihrávky oceňuje i Daren z Baltimoru: „Je to dobrý střelec. Zlepšil se taky jeho pohyb na hřišti.“

Show must go on

Fyzická zdatnost dětí je tristní. A je to rok od roku horší, myslí si Jiří Zídek

děti, fotbal

Když zadáte jeho jméno do vyhledávače, zjistíte, že jde vůbec o prvního Čecha, který si zahrál v NBA. Jiří Zídek je na svou účast v NBA hrdý, ale ještě raději vzpomíná na dosažení univerzitního titulu.

Za posledních pár let viděl Daren naživo deset utkání. Pokaždé, když mluví o domácím týmu, říká „my“. S hráči prožívá každou jejich výhru i prohru a užívá si taky vše kolem zápasů: „Show je tady úplně jiná než v Evropě. Je toho tady o dost víc. Líbí se mi zábava mezi jednotlivými čtvrtinami, že se diváci zapojují do tanečních nebo i líbacích soutěží.“

Když se hra zastaví, vběhnou na hřiště roztleskávačky i roztleskávači. A zasoutěžit si mohou i samotní diváci. Házejí na koš, v hledišti hledají zelenou ještěrku nebo se líbají, když na ně ukáže kamera.

Příliš mnoho reklamy

Hot dog k návštěvě zápasu NBA prostě patří, tvrdí John

NBA je taky velkou příležitostí pro obchodníky. Reklamy jsou nejen na multimediální kostce nad hřištěm, ale některé dokonce prolétávají přímo nad palubovkou. Nad hlavami hráčů si to plachtí třeba nafukovací autobus, který upozorňuje na jednu instalatérskou firmu.

Možná je toho marketingu až moc. Tahle reklama je tady pokaždé, každý zápas,“ ukazuje Daren.

Když je rodina pohromadě

A samozřejmě, co by to bylo za basketbalové utkání NBA, kdybyste si tady nemohli koupit pořádný hot dog, hamburger, hranolky a coca-colu. „Je to takové tradiční jídlo pro sportovní fanoušky,“ vysvětluje John. Žije ve Washingtonu a na zápas jde vždy, když má zrovna čas.

V Americe můžete nalézt i fast foody na zdravé jídlo, přibližuje Anna Satoranská

02894870.jpeg

V čem je život odborníka na gastronomii v cizině jiný než v Česku? Na takovou otázku umí dobře odpovědět Anna Satoranská, odbornice na gastronomii, která žije ve Washingtonu se svým manželem a basketbalistou v NBA Tomášem Satoranským. Organizuje mimo jiné gastronomické výlety do zahraničí i domácí kulinářské festivaly, jako například Prague Food Festival.

Zatímco pro některé diváky je NBA až moc komerční, pro Johna je basketbalový zápas příležitostí, jak se pobavit a vidět se s rodinou: „Je to tady úžasné. Jsem tu i se svým otcem. Chodíme spolu na zápas tak dvakrát, třikrát ročně.“

Když si to tedy shrneme tak NBA je show, pobavení, obchod a taky ten nejlepší basketbal. A možná právě tenhle mix je tím receptem na úspěch. A také důvod, proč tahle basketbalová liga existuje už od roku 1946, stále v ní jsou ti nejlepší hráči a stále na ně chodí davy diváků.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související