Zmizení lokomotivy. Napínavý detektivní příběh inspirovaný skutečnou událostí

23. leden 2021

Kuriózní trestný čin z roku 2008 upoutal autorku Žanetu Caletkovou, která ho zakomponovala do původní rozhlasové hry. Poslouchejte do soboty 30. ledna 2021.

Osoby a obsazení: Eva Svobodová (Simona Rejdová), Ondra (Tomáš Žilinský), Pavel Svoboda (Martin Siničák), Přikryl (Vladimír Hauser), Muž 1 (Michal Bumbálek), Muž 2 (Jiří Valůšek), Muž 3 (Pavel Doucek), Hela (Kateřina Veselá), Alice (Katarína Mikulová)
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Hudba: Tudy von Insania
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2019

Hlavními vyšetřovateli v rozhlasové hře nejsou překvapivě zkušení kriminalisté, ale dva spolužáci z gymnázia – Eva a Ondra. Pátrat na vlastní pěst se rozhodnou poté, co se stanou náhodnými svědky podivného hovoru v hospůdce, kde se schází jejich maturitní ročník.

Do světa posedlosti

Příběh, ve kterém se nestane vražda ani jiná násilnost, se odehrává mezi vášnivými sběrateli z Klubu kolejových vozidel. Ocitnete se tak v prostředí činorodých lidí, kteří svůj volný čas věnují velké životní posedlosti – objevování, zachraňování a restaurování starých železničních strojů.

Logo

Díky svému pracnému koníčku dokážou z vyřazených vozů vytvořit muzeální klenoty. Stejnou posedlost předvedou i dva mladí nadšenci, kteří svou všímavostí, schopností zjistit zásadní informace, bystrým úsudkem, ale i trochu riskantním hledáním na podezřelých místech, významně pomůžou policii k usvědčení zlodějů.

O autorce

Žaneta Caletková (1993) je absolventkou oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Do rozhlasu začala přispívat převážně v rámci literárně publicistického magazínu Zelný rynk na ČRo Brno. Pro Český rozhlas nejprve natočila autorský dokument Chci být tím, čím jsem aneb O muži v ženském těle (2015). V roce 2017 napsala do cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska sérii Záhada brněnského podzemí a původní rozhlasovou hru pro mládež Opatření

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz. webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související

  • Kriminální případy

    Zločin si nevybírá. Případy, které otřásly Českem, připomíná unikátní seriál. Každý týden můžete v pěti dílech sledovat krok za krokem pronikavé postupy vyšetřovatelů.

  • Záhada brněnského podzemí

    Příběh o tragické nehodě na ulici Pekařská v Brně, kde se v roce 1976 propadl chodník a kvůli tomu navěky zmizela jedna žena v brněnském podzemí.