Zámek Zelená Hora u Nepomuku otevřel letos poprvé své dveře veřejnosti

23. duben 2024 10:45

Rukopis zelenohorský, svatý Vojtěch nebo Černí baroni. To jsou pojmy, které si nejspíš pamatujete z hodin dějepisu. A všechny spojuje jedno místo – zámek Zelená Hora u Nepomuku na jižním Plzeňsku. V sobotu 20. dubna se zámek poprvé v tomto roce otevřel veřejnosti v rámci akce Otvíráme Nepomuk.

Nepomuk na jižním Plzeňsku v sobotu 20. dubna zahájil turistickou sezónu. Na celodenní akci Otvíráme Nepomuk nabídl návštěvníkům bezplatné prohlídky místních muzeí, památek i běžně nepřístupných interiérů. A k této události se připojil a letos poprvé otevřel také blízký zámek Zelená Hora, místo známé mimo jiné jako dějiště knihy a filmu Černí baroni. Jeho historie je ale výrazně spjata i se svatým Vojtěchem, Jednotou zelenohorskou nebo domnělým nálezem Rukopisu zelenohorského.

I přes deštivé počasí si první letošní návštěvu Zelené Hory nenechala ujít řada zájemců. Lidé si mohli užít komentovanou prohlídku či si prostory projít sami. Kromě samotného zámku byl v areálu otevřený také kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Vojtěcha. Postava Vojtěcha je spojována s velkým zázrakem, který se zde údajně stal. Vojtěch navštívil toto místo v roce 992 v době velkého sucha. Pomodlil se na hoře za vláhu a ta se o několik dní později zazelenala.

Zámek Zelená Hora bude v letošní sezóně přístupný vždy o víkendu.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy