Zámek v Doudlebách nad Orlicí chce vysadit vinice. Má Rychnovsko šanci stát se vinařskou oblastí?

27. prosinec 2020 10:22

Na Rychnovsku by mohly být vinice. Prozatím na zámku v Doudlebách zkoušejí zrání vína v sudech. Pokud se bude vínu dařit, dostane se i do sadu. Víno jezdí průběžně ochutnávat a kontrolovat odborníci z jižní Moravy, jeden z nich dorazil do rychnovského sklípku i během vánočních svátků. 

Čtěte také

To by šlo. Za mne je to super," říká vinař Roman Kamenský, který dorazil z jižní Moravy na kontrolu vína do královéhradeckého kraje, konkrétně do Doudleb na Rychnovsku.

Jak tedy víno hodnotí?
„Na to, že jde o mladé víno, odrůdu Müller Thurgau, ze které většina vinařů vyrábí svatomartinská vína, a majitel ho zde má uskladněné zhruba tři měsíce, tak už se jedná o kvalitní víno, kde je znát vyváženost kyselinky a cukrů."

Má tedy Rychnovsko šanci stát se vhodnou lokalitou pro pěstování vína?
„Myslím si, že ta šance je úplně všude. Pokud existuje odhodlání člověka, který se chce o víno správně starat, tak je stoprocentní šance. A co se týče lokality, průměrné teploty v České republice se za posledních deset let zvedly minimálně o pět až šest stupňů. Takže i když se Rychnovsko považuje za lokalitu severněji položenou, tak má určitě šanci."

Jdeme si poslechnout sud. Jak se poslouchá víno?

„Šumí," říká Petr Dujka, který poslouchá s hrdostí.
„Tohle se to dobře poslouchá, protože my jsme vlastně jedni z průkopníků vinařství v tomto kraji. Chtěli bychom, aby byly vinice rozesety po celé republice, jako to dříve bývalo. A nejezdilo se jen ze severu do jižní Moravy."

Čtěte také

Tady se někdy v minulosti kolem zámku v Doudlebech pěstovalo víno?
„Je to premiéra, takový pokus. Doufejme, že se zdárným koncem. Ale to nám řekne až historie."

Co přesně vinař Roman Kamenský posuzuje při kontrole vína?
„Víno se ochutnává proto, že některá mohou během zrání dostávat nejrůznější nemoci. Další faktor je samozřejmě ten, že nám víno chutná. A co je podstatné, pokud vína ochutnáváte pravidelně, tak potom jste schopna postupem času říct, jakou chcete, aby mělo finální podobu."

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Víno zrající ve sklepeních na zámku v Doudlebech nad Orlicí bude vhodné k pití zhruba za dva měsíce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související