Zalman Šneur: Holka

31. leden 2021

Michal Pavlata čte povídku židovského spisovatele původem z běloruského městečka Šklov. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Jiří Vondráček
Překlad: Jakub Markovič
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2007

Židovský spisovatel Zalman Šneur se narodil v roce 1887 v běloruském Šklově. V devíti letech začal s prvními literárními pokusy a v patnácti letech mu časopisecky vyšly první hebrejské verše. Později žil střídavě v USA a v Izraeli, kromě hebrejštiny psal i v jidiš. Mezi jeho nejlepší díla patří Šklovští židé, souvislá série příběhů ze života v malém městečku, a Noe Padre, barvitý román o židovském zbojníkovi.

Šneur byl prvním autorem, který do jidiš literatury uvedl sexuální tematiku. V jeho častém zobrazování chudých židovských neotesanců, živořících na periferii, vystupuje do popředí více smyslový život než myšlenkový svět těchto literaturou dříve opomíjených postav.

Takoví jsou i hrdinové povídky Holka: věčně opilý pernikář Zajnvl, jeho sedřená žena Asne, statná dcera Brajne řečená Holka i potulný zlodějíček Beny Pysk. Jejich život je primitivní, fádní a stereotypní. Brajne od rána do večera hněte svýma mohutnýma rukama perníkové těsto, Zajnvl se povaluje na kanapi a občas ji mlátí botou, Asne celé dny prodává perníky na trhu. Občas se objeví Beny a vyškemrá trochu pečeného máku a štípne Brajne. Stačí však jedna chvíle, kdy Brajne zůstane doma sama a dosavadní pevná struktura primitivních vztahů se začne postupně bortit...

autoři: Jiří Vondráček , Libor Vacek
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.