Základ třeboňského archivu položil Petr Vok, když se přestěhoval z Krumlova do Třeboně

23. květen 2021

Premiéra tohoto Vltavínu připadla na 23. května, tedy den výročí pražské defenestrace z roku 1618. To je všeobecně známá situace, která zahájila české stavovské povstání, a tím i třicetiletou válku.

Při defenestraci byli z oken Pražského hradu vyhozeni královští místodržící Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka, Jaroslav Bořita z Martinic a sekretář Filip Fabricius. Všichni přežili.

Co s tím má společného jihočeská Třeboň? Přímo vlastně nic. Ale společné nitky tady jsou. Vilém Slavata byl víceméně třeboňským sousedem, protože v roce 1602 se výhodně oženil a získal Jindřichův Hradec.

Téhož roku 1602 se do Třeboně z Krumlova definitivně přestěhoval Petr Vok a Krumlov přenechal císaři Rudolfovi II. Do Třeboně nechal převézt na mnoha vozech obrovské množství archivních materiálů, které Rožmberkové schraňovali po dlouhé generace. A tak vznikl základ třeboňského archivu.

Čtěte také

Ale ani Petr Vok ani Rudolf II. se stavovského povstání a defenestrace nedožili, Petr Vok zemřel sedm, Rudolf šest let před tím, než ti tři vyletěli oknem do pražského Jeleního příkopu. Rudolf nezískal elixír života a Petr Vok nezachránil ani rožmberský rod ani majetek.

Tento Vltavín může klidně nést podtitul dvakrát nebo dvojnásobně archivní, protože v něm uslyšíte několik nahrávek z našeho rozhlasového archivu, které spolu natočili redaktor Jaroslav Klíma a archivář Adolf Kalný v Třeboni, a to v třeboňském archívu.

Tyto nahrávky vznikaly v roce 1999 a sestavili jsme z nich prohlídku Třeboně, třeba i jako inspiraci na výlet. 

Spustit audio

Související