Zákeřnou chorobu očí poznal i redaktor Meteoru

21. květen 2016

Nejprve máte pocit, že se vám zvlnily koupelnové dlaždičky, pak přestanete poznávat obličeje lidí nebo dokonce ztratíte zrak zcela. Polovinu lidí po 65. roce věku postihne určitá forma tzv. věkem podmíněné makulární degenerace. Jedná se o nejčastější oční chorobu vyspělého světa. Zcela vyléčit ji zatím nejde, její nástup je ale možné zpomalit.


Příspěvky Meteoru 21. 5. 2016
01:01 Bakterie a viry v nás
12:50 Ideální jedinec v ideální společnosti
20:18 Nalezena buňka bez buněčné elektrárny
30:50 Robot napodobující pavouka
35:08 Choroba očí, která zasáhne polovinu lidí

Klíčové pro zmírnění následků nemoci je její včasné zachycení. Nezbytností jsou proto pravidelné oční prohlídky, a to nejen u seniorů. Některé náznaky počínající „nemoci starých očí“ se mohou totiž překvapivě objevit i u lidí mladších 40 let – jak se o tom přesvědčil také redaktor Meteoru.

Z redaktora pacientem

„Přiznávám, že mě polilo horko. Šel jsem natáčet reportáž o této nemoci a rozhodl se vyzkoušet na sobě, jak se choroba odhaluje, aby měli posluchači Meteoru lepší představu. No a zdá se, že ji sám mám,“ prozradil v aktuálním pořadu jeho autor Petr Sobotka.

„Skutečně jsem u pana Sobotky na sítnici obou očí našel tzv. drúzy, neboli shluky míst, které už nejsou dobře vyživovány a kde hrozí, že tyčinky a čípky přestanou plnit svou funkci,“ uvedl v Meteoru oční lékař Pavel Němec z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Věkem podmíněná makulární degenerace není zrovna nejlépe zapamatovatelný název nemoci. Není proto divu, že ji málokdo zná. Přesto je to dnes nejčastější oční choroba v tzv. vyspělých zemích, které jsou charakteristické stárnutím své populace.

„V názvu je ale řečeno všechno – nemoc souvisí se stárnutím, makula je žlutá skvrna na sítnici a slovo degenerace zná každý,“ dodal Němec.

100 snímků oka za pár vteřin

Poškozené centrum oční sítnice lékař velmi snadno pozná při jednoduchém vyšetření na speciálním přístroji. Vyzkoušel ho i Petr Sobotka: „Opřel jsem se bradou o přístroj, přiložil oko a díval se na modré světlo. Během pár sekund bylo vše hotovo“.

Počínající věkem podmíněná makulární degenerace sítnice

Přístroj pořídí během těch několika sekund neuvěřitelných 100 snímků oka. „Pokud se nám na oku něco nezdá, následují detailnější vyšetření,“ vysvětlil Pavel Němec.

Nekouřit, nepřejídat se a vyhýbat se ostrému světlu!

Moderní přístroje dokáží odhalit první znaky poškození sítnice dlouho před tím, že pacient začne mít problémy se zrakem. To potvrzuje i Petr Sobotka: „Vidím skvěle, brýle nemám, při klasickém testu u praktického lékaře v pohodě přečtu jedním okem i spodní řádek s nejmenším písmem. O to víc mě diagnóza překvapila.“

Každý pacient se kromě diagnózy dozví i několik nejdůležitějších zásad, čeho se vyvarovat, aby se nezhoršoval jeho stav. „Jedná se o nadváhu, kouření a vystavení se nadměrnému světlu,“ řekl doktor Pavel Němec.

Člověk s rizikem propuknutí věkem podmíněné makulární degenerace se musí přísně vyhnout sváření, práci u tavicí pece nebo sklářství. Nebezpečné je podle doktora Němce také sluneční záření a zejména jeho odraz na ledu, sněhu či vodní hladině. „Zásadní je nosit sluneční brýle během všech slunečných dnů, a to nejen v létě, ale i v zimě,“ zdůraznil Pavel Němec.

Počítač ani televize nevadí

„Naopak bych chtěl uklidnit všechny ty, kteří by se báli, že si zrak poškodí při práci s počítačem nebo sledováním televize. To už dnes není rizikovým faktorem, ale lidé se na to pochopitelně často ptají,“ upozornil Pavel Němec.

Je dobré vědět, že pravidelné kontroly funkčnosti centra sítnice si můžeme udělat i doma, byť důkladné vyšetření přístrojem u lékaře samozřejmě nenahradí. Potřebujeme k tomu tzv. Amslerovu mřížku. Jedná se v podstatě o obyčejný čtverečkovaný papír.

Podíváme se na něj jedním okem, pak druhým okem, pokud se nám zdá, že se linky vlní, je na čase navštívit očního lékaře. Lidé, u kterých už nemoc propukla a má v jejich případě velmi rychlý vývoj, se na mřížku dívají týden co týden, aby si kontrolovali případné zhoršování zraku.

Amslerova mřížka

„Nenechte se ukolébat, pokud se vám Amslerova mřížka bude zdát naprosto rovná. Neznamená to, že jste zdraví. I já na ní vidím všechny čáry jako přesné rovnoběžky nebo kolmice. Pokud jste dosáhli věku 40 let, zajděte si k lékaři,“ doporučuje z vlastní zkušenosti Sobotka.

Stárnutí oka je nevyhnutelné, stejně jako šednutí vlasů

Vyhnout se zhoršení zraku ve stáří nelze. „Makulární degenerace je projevem stárnutí podobně, jako když nám šednou vlasy nebo se nám dělají vrásky. V současné době ale probíhá intenzivní výzkum, který by mohl vést k podstatnému oddálení propuknutí nemoci,“ vysvětlil lékař.

V zásadě rozlišujeme dvě formy nemoci – suchou a závažnější vlhkou. „Suchá forma se vyznačuje plíživým pomalým začátkem rozpadu některých buněk. Pomoci by mohly genetická terapie nebo terapie kmenovými buňkami, pokud bude výzkum v těchto směrech úspěšný. Cílem je, aby se buňky nerozpadaly a abychom takzvaně nestárli v centru sítnice. To je ale hudba budoucnosti“ dodal doktor Němec.

Injekce do oka

Už dnes se ale dají některé příznaky mírnit. „Za posledních zhruba 7 let se velmi zvýšily šance, jak s nemocí bojovat. Objevily se například doplňky stravy, které dokážou zpomalit nástup nemoci až o 25 až 30 procent. To pomáhá hlavně u suché formy,“ podotkl Pavel Němec.

„Pan doktor mi kladl na srdce, že je důležitá také správná životospráva a strava bohatá na ovoce, zeleninu a nenasycené mastné kyseliny především z mořských ryb. To pomáhá udržovat sítnici v dobré kondici,“ dodal Petr Sobotka.

Velkou novinou posledních let je pak injekční léčba, která se velmi osvědčila u závažnější vlhké formy nemoci. „Tím, že píchneme do oka určité protilátky, tak zastavíme růst nově tvořených cév, které poškozují centrum sítnice,“ popsal doktor Němec.

Prognóza u každého jiná

Petr Sobotka se doktora Pavla Němce samozřejmě ptal na prognózu. „To by bylo věštění z křišťálové koule, u každého je prognóza jiná a nelze ji předpovědět. Všem svým novým pacientům říkám: vidím vás poprvé, neznám důkladně váš celkový zdravotní stav a neznám rychlost změn na vaší sítnici. Přijďte za půl roku a uvidíme,“ odpověděl doktor Pavel Němec.

Podle statistik tato slova slyší v ordinaci doktora Němce každý 3. až 4. pacient ve věku nad 50 let. Ve věkové kategorii nad 65 let dokonce každý druhý.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio