Zákaz uctít památku ukrajinských obětí je proti duchu olympismu

21. únor 2014

Mezinárodní olympijský výbor zakázal během her veřejně uctívat památku obětí z Kyjeva. Jde prý o vnitřní dění, které by se nemělo dostávat do ducha olympiády.

„To rozhodnutí mě nepřekvapuje,“ říká Jiří Hlaváč. Od éry předsedy MOV Avery Brundage se podle něj olympiáda stala nástrojem marketingu a obchodu. Olympijský výbor si je vědom názoru svého hostitele, prezidenta Putina, na události v Kyjevě, tak chtěl předejít dalším konfliktům.

„Býval krásný zvyk, že v době olympijský her ustaly jakékoli sváry, jakékoli války. Neděje se tak,“ posteskl si.

Dodržování příměří během olympiády není mýtus

Připomněl události z olympiády v Lillehammeru v roce 1994. Tehdy se na den zastavily boje na Balkáně, v Sarajevu. Proč se to nedaří teď? „Možná že ekonomické a politické zájmy mají větší razanci a větší dopad, než měly tehdy. Anebo to bylo tím místem konání.“

Když budou féroví sportovci, budou féroví i funkcionáři

Samotné sportovní dění hodnotí kladně. Oceňuje ohromnou pracovitost a důslednost přípravy těch nejlepších. „Štěstěna už tam dnes moc velkou roli nehraje.“ Také se zatím neobjevil ani jediný případ dopingu. „Nové sportovní osobnosti ukazují, že i v roce 2014 je možné sportovat velmi poctivě. Ono fair-play má být v první řadě na těch sportovištích. A budou-li féroví sportovci, je pravděpodobné, že nakonec budou féroví i funkcionáři. Přál bych si to.“

Co si myslí o neúspěchu hokejistů, ale i například o dnešním Mezinárodním dni mateřského jazyka či o plánech na stavbu nové koncertní síně v Praze, si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Jiří Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.