Zákaz rozdělávání ohňů kvůli nebezpečí požárů omezí i víkendové jízdy parních lokomotiv. Z Lužné do Berouna pojede „Bardotka“

27. červenec 2018 09:54

Kvůli současnému suchu se nesmí na rizikových místech pálit ohně, kouřit, používat pyrotechniku a dokonce nesmí ani jezdit parní lokomotivy. Omezení se dotkne i sobotní jízdy historického vlaku z Lužné u Rakovníka do Berouna.

 „Nasadíme (motorovou) lokomotivu T478 známou jako Bardotka,“ říká František Kaplan, vedoucí železničního muzea v Lužné u Rakovníka.

Vlak pojede po trase z Lužné přes Rakovník do Berouna. Po cestě je možné vystoupit na Křivoklátě a prohlédnout si hrad nebo vystoupit ve Zbečně a zajít na Hamousův statek. V cíli cesty v Berouně si cestující prohlédnou město a během dvou hodin do zpáteční cesty zajít například i za známými berounskými medvědy do medvědária.

„V soupravě budou čtyřnápravové červenožluté vozy, které jsou pro nás historické, ale z pohledu zájemců o historii to nejsou ty klasické „dřeváky“, ale sedačky jsou z koženky, takže jsou o něco modernější,“ dodal Kaplan.

V soupravě bude i služební vůz, kde bude možné zdarma přepravit kola i kočárky. Vlak vyjíždí v 11:43 z Lužné u Rakovníka a v Berouně bude v 13:40 hod. Na zpáteční cestu se z Berouna vydá v 16:06 a do Lužné přijede v 17:59 hod.

Spustit audio