Zajímavé osobnosti tohoto týdne

6. březen 2009

Do studiového křesla Hosta do Domu usedla v týdnu mezi 2 a 6. březnem po 11:05 hodině jako první Zuzana Ceralová-Petrofová, majitelka firmy, která u nás již od roku 1864 vyrábí ve světě vysoce oceňovaná piana a klavíry. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

S kolegou Vladimírem Krocem hovořila o tom, jaké to je zdědit věhlasný podnik a co všechno má člověk udělat, aby dostál závazkům vůči předkům. Zuzana Ceralová-Petrofová je na rodinný podnik pyšná. Připomněla, že v roce 2000 si klavír Petrof pořídil, mezi jinými slavnými hudebníky, také Paul McCartney, bývalý člen legendárních Beatles.

Divadlo a film byly hlavním tématem úterního Setkání s Hanou Frejkovou, charismatickou herečkou a zpěvačkou. Její rodiče zasvětili svůj život komunistickému hnutí. Rozhovor se proto do velké míry týkal knihy "Divný kořeny" ve které se Hana Frejková věnuje hledání rodinných kořenů a především vlastní identity. "Při psaní jsem se zajímala o obraz mých rodičů z masa a kostí. Snažila jsem s proniknout do jejich způsobu myšlení", svěřila se moderátorce Zitě Senkové.

Jíst, či nejíst? Tak zněla otázka středečního posezení ve studiu s dietologem Petrem Havlíčkem, kterého známe například z populárního televizního pořadu. Jeho diskuse s Pavlem Kudrnou se proto týkala hlavně jídla, jeho správného složení a chyb, kterých se nejčastěji dopouštíme.

Pocit bezpečí, odpovědnost, samostatnost a morální kompas - tak by se dalo shrnout životní krédo Jany Hybáškové, diplomatky a europoslankyně, pro kterou je v současnosti jedním z hlavních úkolů přivést české ženy na evropskou politickou scénu. "Došla jsem k názoru, že ve všech tradičních společnostech je vstup žen do politiky značně komplikovaný", prohlásila při čtvrtečním rozhovoru s Janem Křelinou.

Vyhlášený sklářský mistr Miroslav Kučera byl naším hostem v pátek, kdy jsme celý den vysílali ze Světlé nad Sázavou. Kolegové Jan Burda a Milan Kopecký hovořili s Miroslavem Kučerou o jeho vztahu k profesi a rozebírali současnou neutěšenou situaci sklářského průmyslu v ČR. "O mém zaměstnání rozhodla náhoda. Jako žák základní školy jsem navštívil sklárny a umínil si, že se vyučím", svěřil se nám.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.