Zájezdové autobusy už v Českém Krumlově zadarmo nezastaví

11. listopad 2018 14:10

Blokují dopravu v okolí zastávek a ohrožují sebe i ostatní. Zájezdové autobusy v Českém Krumlově často staví na zastávkách určených pro linkové autobusy. Parkovat přitom smí pouze na terminálu ve Chvalšinské ulici.

Radnice se teď rozhodla být na neukázněné řidiče přísnější. Jedinou povolenou zastávku zájezdových autobusů chce zpoplatnit. Slibuje si od toho omezení krátkodobých návštěv turistů i nárůst příjmů do městské kasy.

U křižovatky ulic Objížďková a Kaplická na zastávce Horní brána, která je určená jen pro linkové autobusy, jsou často vidět i autobusy zájezdové. „Začnou vystupovat turisté, vyndávají kufry do rušné silnice, auta musí brzdit, objíždět. Každou chvíli může dojít k nějakému zranění nebo kolapsu,“ popisuje velitel městské policie Jan Šítal.

Na tomto místě je podle něj situace nejhorší. Podobně to ale vypadá i na dalších zastávkách pro linkové autobusy ve městě. „Na Chvalšinské ulici, na Špičáku, autobusy parkují na různých místech, pořád se to opakuje a pořád to musíme řešit,“ dodává.

Projekt zpoplatnění bus terminálu připravuje Českokrumlovský rozvojový fond. Jeden vjezd do terminálu bude stát 30 euro, tedy zhruba 750 korun. Za výstup a nástup jednoho autobusu tedy cestovní agentury zaplatí 1500 korun.

„Náklady spojené s klientelou, která sem přijíždí, nejsou malé a my tímto způsobem opravdu chceme docílit toho, že si nejen vyděláme na fungování toho systému, ale že přineseme zcela nové peníze do rozpočtu města,“ říká místostarosta Josef Hermann.

Zpoplatněná zastávka na Chvalšinské ale bude pouze dočasným řešením. V roce 2021 chce město otevřít nový moderní terminál zhruba o 200 metrů dále v lokalitě za Polečnicí. „Českokrumlovský rozvojový fond koupil významný pozemek od privátního investora zhruba za 13 milionů korun a připravuje klíčovou investici. Nebude to jenom bus terminál, ale zároveň i velké odstavné parkoviště pro zájezdové autobusy,“ upřesňuje Josef Hermann.

Městské policii tím výrazně přibyde práce. Strážníků má teď přitom málo a více než rok má dvě volná místa, o která není zájem. „My doufáme, že kontrolu zajistíme nejen za pomoci strážníků, ale i civilních zaměstnanců českokrumlovského rozvojového fondu, který má projekt na starosti. Bude tam muset být spolupráce,“ doplňuje místostarosta.

Podobný systém zpoplatnění vjezdu zájezdových autobusů funguje například v rakouském Halstattu. Kompletní ceník terminálu lidé od ledna příštího roku najdou na webu www.busparking.cz.

Spustit audio

Související