Zájem o věci ze dřeva roste, ale chybí schopní truhláři

15. prosinec 2016

Na málo šikovných řemeslníků si postěžoval truhlář ze Slatiňan Tomáš Spálenský. Lidé se vracejí k přírodním materiálům a zájem je čím dál větší. Není se co divit, kvalitní tvrdé dřevo vydrží klidně sto let. Ale chybí dobří truhláři, kteří dokážou vyrobit kvalitní věci.

Zákazníci jsou v dnešní době v obraze a sledují i zahraniční trendy. Hodně se kombinuje pohledový beton a dřevo. Přibývají vylepšené materiály, jejichž základem je dřevo. Velký zájem je například o dřevěné podlahy, které se natírají kvalitním olejem. Ten zabrání opotřebování a zničení dřevěné podlahy.

Zájem je o dřevěné schody, dveře, okna i speciální designové věci. Dub je podle Tomáše Spálenského dřevo, se kterým se často pracuje, protože něco vydrží. Je to tvrdý a pevný materiál, který ale vyžaduje ostré nářadí a nástroje. Novinkou je například protahovačka s litinovými plátky z tvrdého kovu, která perfektně opracovává dřevo, na které je pak radost se podívat. Vyvíjejí se nové technologie, které dokážou vytvořit i netradiční tvary.

Kvalita řemeslníků pokulhává za novými technologiemi

Stroje pro truhláře jsou kvalitní a stále se vyvíjejí, ale kvalita řemeslníků pokulhává. Rodiče chtějí mít ze svých dětí vysokoškoláky a na učební obory chodí ti nejhorší, což je velká škoda. Truhlářské řemeslo vyžaduje nejen šikovnost, ale i technické myšlení, a také nadšení z práce, které mnoha dnešním mladým učňům chybí. Proto se Tomáš Spálenský rozhodl nabídnout dětem setkání se dřevem a truhlářským uměním.

Dílny pro děti v bývalém cukrovaru ve Slatiňanech

Přijďte tuto sobotu 17.12. do bývalého cukrovaru ve Slatiňanech. Dílny budou dvě, první od devíti do jedenácti a druhá od jedenácti do třinácti hodin. A hlavně s sebou vezměte děti. Naučíte je mít kladný vztah ke dřevu a vyrobíte si společně vánoční dekoraci. Připraveny budou šablony s Marií, Josefem a Ježíškem. Vy spolu s dětmi vytvoříte podstavec, to znamená, že se naučíte dřevo brousit, řezat, hoblovat a také vrtat díry pro ozdoby z přírodních větví. Celý betlém dozdobíte kroucenými hoblinami, které se přilepí dobrým lepidlem. Šikovné děti dotvoří ještě betlém barvami tak, jak si ho v dětské fantazii představují.

Nezůstávejte jen u dubu, zkuste ořech nebo třešeň

Truhláři ve Slatiňanech pod vedením Tomáše Spálenského chtějí kromě klasických dřevěných výrobků vytvářet zákazníkům věci přesně na míru. „Aby z toho vyzařoval pozitivní pocit a radost z práce. K tomu je potřeba dobrá představivost a hlavně mít chuť a radost z tvoření. To je největší motor pro tuto práci. A pak samozřejmě kvalitní nástroje,“ vyjmenovává Tomáš Spálenský.

Pro výrobu designového nábytku vybírá spíše dřevo s méně výraznou kresbou, jako je buk, lípa nebo javor. Smrk a dub mají kresbu výraznou. Velmi zajímavě vypadají český jasan, ořech nebo třešeň. Například na schodiště se hodí nejen tvrdý dub, ale i o něco levnější jasan.

autor: jsl
Spustit audio