Zahradní železnice Zásmucka slaví 25 let

5. červenec 2022

V obci Horní Chvatliny u Zásmuk na Kolínsku funguje už 25 let Zahradní železnice Zásmucka. Svézt se tam můžete po železnici s rozchodem 300 mm. „Na našich zahradách je původní rozchod 300, který je podle podoby důlních a průmyslových železnic. I naše lokomotivy jsou napodobeniny důlních lokomotiv,“ říká šéf ZŽZ František Pašek, který železnici vybudoval na soukromých zahradách.

Na trati „Zásmucka“ je asi pět železničních stanic, které mají názvy inspirované např. Divadlem Járy Cimrmana, např. Rybník, Dobešov a Na mýtince. Tunel Krucemburk vybudovali na zahradě tak, že bagrem udělali zádlab a obezdili ho kamenem. Trať je dlouhá zhruba čtvrt kilometru.

Na Zahradní železnici Zásmucka je ještě jedna trať, která má rozchod pouhých 127 mm. Jezdí po ní parní lokomotiva, která na třech vagonech uveze až 10 dětí. V současné době měří zhruba 50 metrů, ale do budoucna má mít také zhruba čtvrt kilometru.

Podobně jako stanice má název i pět motorových lokomotiv, třeba Bobika. Většinou je ale pracovníci pojmenovávají podle barev, aby návštěvníci hned věděli, o které se mluví.

Zahradní železnice Zásmucka v Horních Chvatlinách jezdí zhruba 4x ročně. Nejbližším provozním dnem pro veřejnost je zítřek, tedy středa 6. července, od 10 do 16 hodin, kdy areál zároveň oslaví 25 let. Letos se ještě můžete svézt 6. srpna, 3. září a 28. září.

Spustit audio