Zadrž blesk na cestě jeho... Bouřlivý osud Prokopa Diviše. Svými pokusy budil pohoršení

24. duben 2021

Hra Jiřího Daňka ukazuje pronikání osvíceneckých idejí do myšlenkového světa české společnosti v polovině 18. století. Poslouchejte měsíc po odvysílání na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Účinkují: Jaroslav Kuneš, Rudolf Krátký, Jiří Tomek, Ladislav Lakomý, Miloš Kročil, Leopold Franc, Ivana Valešová, Jaroslav Dufek, Josef Karlík, Maxmilián Hornyš, Jiří Dušek, Josef Štefl, Miroslav Donutil, Jana Hlaváčková, Milan Vágner, František Derfler, Pavel Kunert, Stanislav Zindulka, Jiřina Prokšová, Rudolf Kokeš a Jaroslav Fert
Dramaturgie: Jan Kolář
Hudba: Milan Vidlák
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1986

Prokop Diviš svými vynálezy budil pohoršení. Elektrizování nemocných, odchody duše z těla, přístroje k měření elektřiny, pitvy.

To jsou témata, která na přelomu 17. a 18. století byla považována za kacířství. Jeho pracovna lidem připadala jako čarodějnická laboratoř. Žil v době, kdy blesk byl chápán jako trest boží.  

Osudy vynálezce a vědce

Poslechněte si osudy zajímavého vědce a vynálezce Prokopa Diviše. Český katolický kněz, teolog, člen premonstrátského řádu, přírodovědec, léčitel a hudebník je znám především jako vynálezce bleskosvodu či hromosvodu. 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související