Zadáno pro dobrou náladu – aneb Vzhůru do kabaretu Metropol!

5. srpen 2015

Není mnoho podobných herců, kteří dokázali tak nenuceně a s elegancí šířit dobrou náladu. Toho, kterého si dnes připomeneme, zná dodnes širší publikum ze starších filmů. Málo se však už dnes připomíná, že po jistou dobu vyvolával dobrou náladu i prostřednictvím rozhlasových vln. Hovoříme zde o Oldřichu Novém, jehož výročí narození připadá na tuto roční dobu (narodil se v Praze 7. srpna 1899).

Dnes si známého herce a zpěváka představíme v roli laskavého a vlídného průvodce rozhlasovým pořadem. Onen pořad se jmenoval „Zadáno pro dobrou náladu“ a Oldřich Nový v rámci tohoto sobotního večerního cyklu na stanici Praha v polovině 60. let připravoval a sám uváděl jednou měsíčně půlhodinky nazvané: Slovo má Oldřich Nový. A tak se zaposlouchejme do tklivé Frimlovy melodie, která pořad rámovala, a nechme se vést vtipným, jemně ironickým a hodně nostalgickým slovem Oldřicha Nového.

Oldřich Nový - 40. léta

Nového nostalgické, ale vždy laskavé vzpomínky se často týkaly jeho hereckých kolegů. V pořadu z února roku 1964 pak konkrétně herce Jaroslava Vojty.

Jaroslav Vojta při natáčení v rozhlase

Herec Jaroslav Vojta při natáčení v rozhlase - foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu.

Oldřich Nový ve svých pořadech rád – jakkoli pomyslně – cestoval. Za příjemnou hudbou neváhal zavést své posluchače třeba až do Ameriky. V následujícím vstupu na pamětníky dýchne pár dobových realit, které byly pro začátek 60. let skutečně typické. – Pro ty, kteří nepamatují, pouze upřesním, že tak zvané "tůčko", o kterém se Nový v následujícím vstupu zmíní, bylo oblíbené proudové dopravní letadlo Tupolev 104.

Maurice_Chevalier

Onu píseň o tlusté dámě si ovšem můžeme poslechnout znovu. O půlroku později, tedy na podzim 1964, ji Oldřich Nový nabídl v pořadu Zadáno pro dobrou náladu posluchačům opět – tentokrát ovšem ve vlastním podání.

O.Nový v rohlasovém studiu

V jednom z dalších svých vzpomínkových pořadů zavedl Oldřich Nový posluchače do tehdy proslulého kabaretu Metropol. Poslechněte si, jak sugestivně líčí prostředí tohoto nově otevřeného zábavního podniku, na jehož jevišti vystupovaly přední hvězdy světové populární hudby.

O.Nový-40. léta

Oldřich Nový v jedné z hudebních komedií. Foto - Archivní a programové fondy Českého rozhlasu.

Na scéně kabaretu Metropol vystupovaly mimo jiné Josephina Bakerová, Ella Fitzgeraldová, ale v řadě případů také Oldřich Nový sám. Nepochybně si položíte otázku, kde se tehdy, v polovině 60. let, nacházel v Praze tento pozoruhodný kabaret. Oldřich Nový na to odpovídá:

Ella Fitzgeraldová (1940)

Nepřipomíná vám to něco? No jistě – fiktivní scéna, fiktivní kabaret uprostřed Prahy, na jeho jevišti vystupují hvězdy světového jazzu a popmusic… Na tomto principu byla přece založena také slavná nealkoholická vinárna U Pavouka, pamatujete? Jenomže ta vznikla až dva roky poté, kdy Oldřich Nový uváděl v rámci cyklu Zadáno pro dobrou náladu svůj smyšlený kabaret Metropol. Na závěr si poslechněme ještě jednu Nového píseň. I tu uvedl v rámci pořadu Zadáno pro dobrou náladu.

Oldřich Nový-60.léta

Oldřich Nový - 60. léta. Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu.

Spustit audio