Žáci mapují životní osudy pamětníků na Broumovsku v rámci projektu Příběhy našich sousedů

18. leden 2020 10:32

Dokumentární filmy z cyklu Příběhy našich sousedů v těchto dnech zpracovávají žákovské týmy po celé republice. Mezi nimi jsou i mladí dokumentaristé z Broumova.

Čtěte také

Na Broumovsku pokračuje třetí ročník vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů. Životní osudy pamětníků v těchto dnech zpracovává celkem sedm místních dětských dokumentaristických týmů. Jedním z nich je také čtveřice dívek z osmé třídy Masarykovy základní školy v Broumově.

Začala pracovní porada dívek a paní učitelky. Nad čím právě dumají?

„Zrovna jsme se domlouvali na tom, čím proložíme ono povídání babičky. Protože chceme, aby to bylo také trochu originální," říká Elizabeth Středová, žákyně 8. třídy.

Žáci mapují životní osudy pamětníků na Broumovsku v rámci projektu Příběhy našich sousedů

Učitelka Jindřiška Vašáková vede pracovní skupinu žáků a letošní ročník projektu Příběhy našich sousedů v Broumově.
„Natáčíme příběhy pamětníků. Naše škola se tohoto projektu účastní již třetím rokem. Tentokrát jsme měli štěstí, že jsme našli pamětníka mezi příbuznými děvčat, která se zapojila."

Čtěte také

Tedy když zaznělo slovo babička, znamená to, že jde o opravdovou babičku jedné z žákyň.

„Je to už naše prababička, ale říkáme jí babičko," vysvětluje Anita Středová, druhá z dvojčat.
„Ona měla rodiče z Německa. A přišlo nám to hodně zajímavé. Protože za druhé světové války byl život tady v pohraničí komplikovaný. Babička docela hodně doma povídá, jaké to bylo za doby jejího dětství."

Projekt Příběhy našich sousedů oživuje vzpomínky broumovských pamětníků

A hned doplňuje, co dívky nejvíc zajímá.
„Nás zejména zajímá, jak se babička učila česky. Protože celá její rodina mluvila německy. Po odsunu Němců ze Sudet, se museli ti, kteří zůstali, naučit mluvit česky. A pro babičku, které bylo asi 12 let, to muselo být hodně těžké. Najednou se naučit nový jazyk."

Pamětníci mají mladým hodně co říci

Čtěte také

V čem je zejména přínosné tohle natáčení pamětníků a sbírání jejich vzpomínek a informací o tehdejší době?

„Myslím si, že je to velice důležité. Protože to je historie naší země. A pamětníci zažili spoustu událostí, o kterých dnes děti ani nevědí nebo je to příliš nezajímá. Možná, když se s nimi setkají prostřednictvím příběhů žijících lidí, dokonce i příbuzných, tak jim to přiblíží i hodnoty života. Nejde jen o historické události, ale neměli bychom zapomínat na to, jak se život vyvíjel a nebyl vždy snadný tak, jako jej možná máme dnes my," doplňuje Jindřiška Vašáková.

Příběhy našich sousedů
je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument.

Dokumentární film z cyklu Příběhy našich sousedů by měl být na Masarykově škole v Broumově dokončen do března letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související