Záchranáři. Autentické napětí, hektické tempo, drama a silné mikropříběhy v Dokuseriálu

28. červenec 2019

Proč si tuto práci vybrali? Co je naplňuje? Jak zvládají stres a těžké případy, u nichž jsou téměř každý den? Jak se jim jejich práce promítla do osobního života?

Prozkoumejte s Mirkem Vaňurou možnosti použití skutečné krve přímo v rámci letecké záchranky. Anebo se nechte zavést do prostor královéhradecké Emergency, kde končí většina zachráněných. Autor červencového dokuseriálu se totiž mezi záchranáři pohybuje už 20 let.

„Za tu dobu jsem pochopil, že já bych jejich práci dělat nemohl. Jen těžko bych se s dramatickými osudy zachraňovaných lidí vyrovnával,“ přiznává. „Rád ukazuji, že i naše doba má své hrdiny. A že i oni, profesionální záchranáři, mají své životní příběhy.“

Velkým přínosem Vaňurovy práce je naprosto bezprostřední kontakt s reálnou situací, kde ovšem není prostor pro bulvárnost nebo voyeurství. Z dramatických situací neždímá emoce. Je věcný, precizní, nepřekáží. Dokáže být se záchranáři na jedné lodi, vejde se do vrtulníku i sanitky.

A vám umožní prožít na chvíli tlak stresových situací. Soustředí se na umění záchranářů zvládat psychickou náročnost jejich práce. Toto umění je totiž klíčovou schopností, jak pomoci co nejlépe a zároveň nevyhořet.

1. díl: Letecká záchranka

Mirek Vaňura s pilotem Martinem Pojarem na heliportu Letecké záchranné služby v Hradci Králové

V prvním díle série se Mirek Vaňura odlepí od země ve vrtulníku Kryštof 6. A nebude to na oko. Žádná fikce, ale reálná akce. Skutečný boj o život po boku týmu profesionálů, vedeného vedoucím Letecké záchranné služby v Královéhradeckém kraji Anatolijem Truhlářem.

Letecká záchranná služba u nás zahájila činnost prvního dubna roku 1987 a celý systém letecké záchranky se potom budoval pět let. V současné době je Česká republika pokryta sítí deseti stanic, a patří tak k nejhustěji pokrytým územím v Evropě.

2. díl: Krev

Lékař Miroslav Kočí na operačním sále

Letecká záchranná služba Královéhradeckého jako první u nás přišla s nápadem jak zvýšit šanci na přežití u pacientů, kteří se ocitli v akutním ohrožení života. Krevní transfuzi dostanou zranění lidé přímo ve vrtulníku.

Takto závažných případů není mnoho, ale autor dokuseriálu Miroslav Vaňura byl s mikrofonem u jednoho z nich. Proto můžete sledovat napínavý boj zárchranářů o život ženy, která vylétla z auta, při srážce s osobním vlakem.

3. díl: Emergency

Urgentní příjem

Prostřednictvím záchranářů se ocitnete na královéhradecké Emergency, kde končí většina zachráněných pacientů. Zatímco budete sledovat osud ženy po autonehodě, lékaři vysvětlí důležitost speciálně vyškoleného zdravotnického personálu - a to jak v terénu, tak na nemocničním oddělení. Záchranář Honzík bere svoji práci jako poslání i splněný sen. Spolu s ním se dostanete ke zdravotnickým záchranářům v terénu.

4. díl: Zdravotničtí záchranáři

Záchranář Honzík opouští oddělení Emergency a jeho úkolem je zajistit, aby byl vrtulník v co nejkratší možné době opět plně vybavený a připravený vzlétnout. Spolupráce s pozemní záchrannou službou je tu samozřejmostí a jemu se zkušenosti z pozemní i letecké záchranky ve službě stále úročí. Náročnost záchranných akcí s sebou často přináší i silné emoce, v tom jsou záchranáři vždy na jedné lodi. Umění vyrovnat se s nimi, je klíčem k tomu, jak pomoci co nejlépe a zároveň nevyhořet.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Miroslav Vaňura
Spustit audio