Začátky „Věčného tuláka“ Charlieho Chaplina

14. březen 2014

Tak se také říkalo Charlesi Spenceru Chaplinovi, britskému komikovi, scenáristovi, producentovi a režisérovi, který zemřel před 30 lety. Chaplinovo dětství není nijak radostné - vyrůstal v domově pro chudé. Jeho matku několikrát hospitalizovali na psychiatrické klinice. A jeho otec od rodiny odešel.

0:00
/
0:00

Chaplin se v mládí živil v mnoha různých zaměstnáních. Pracoval jako tiskař, kamelot či poslíček, nakonec získal angažmá v jedné z londýnských divadelních společností.

Ke zlomu v Chaplinově životě dochází v roce 1914, kdy se s divadelní společností dostává na turné po Spojených státech amerických. Při zájezdu do USA si ho všimne průkopník americké grotesky Mack Sennett a v roce 1913 ho angažuje do své filmové společnosti Keystone.

Během roku 1914 tu Chaplin natočil neuvěřitelných pětatřicet krátkých grotesek, z nichž pouze jediná se nedochovala. Poprvé se na stříbrném plátně objevil ve filmu Chaplin si vydělává na živobytí (1914). V raných groteskách hrál obvykle mazané podvodníky a svůdníky. Jako tulák se objevil hned ve svém druhém filmu Chaplin v zábavním parku (1914). Poprvé tu používá svůj později tak slavný kostým (buřinka, pytlovité kalhoty, ošuntělý kabát, velké, nepadnoucí boty a hůlka) a dokonale využívá svůj neobyčejný komický talent.

Není od věci si všimnout jedné podstatné souvislosti. Charlie Chaplin se narodil o čtyři dny dříve než Adolf Hitler. Oba se narodili v nepříznivých sociálních a rodinných podmínkách. Oba se obrazně řečeno "utkali", a to ve filmu Diktátor (1940). Je jisté, že oba muži poznamenali dějiny lidstva. Každý však zvolil zásadně jiný způsob, jak se vypořádat se svým vlastním "sociálně podmíněným začátkem".

Archivní ukázka je z roku 1969, kdy sir Charles Spencer Chaplin slavil 80. narozeniny. Slyšet jste ji mohli také v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 7. 12. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka