Začaly přijímací zkoušky na střední školy, například budějovické Biskupské gymnázium přijme čtvrtinu uchazečů

12. duben 2024 17:07

Přes devět tisíc školáků v Jihočeském kraji zkusí štěstí u přijímacích zkoušek na střední školy. Letos je doprovází několik novinek. Přihlášky uchazeči podávali poprvé elektronicky, mohli si také zvolit tři školy a přiřadit jim různou prioritu. Co se ale oproti minulým letům nezměnilo, je nervozita, se kterou žáci do školy vyrazili.

Před budovou Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích příchozí osobně vítal ředitel Martin Maršík. „Já jsem byl také nervózní, ale vy to máte lepší. Za mých časů jsme měli jenom jeden pokus, vy máte vlastně dva a počítá se ten lepší, takže není být z čeho nervózní,“ uklidňoval.

Někteří uchazeči přišli s rodiči, někteří dokonce i s domácími mazlíčky. Po osmé hodině ranní mohli do školy, testy pro první kolo přijímacích zkoušek čekaly v zapečetěné krabici v kanceláři.

V září na Biskupské gymnázium nastoupí asi čtvrtina přihlášených žáků. Zájem je každoročně velký. „Letos evidujeme 540 přihlášek, v tom jsou započítány všechny přihlášky, kde jsme napsáni na prvním, druhém, nebo třetím místě,“ uvádí ředitel.

„Pokud bychom se podívali jenom na přihlášky, kde jsme na prvním místě, tak těch je asi 260 pro čtyřleté, šestileté i osmileté studium. Větší zájem je o šestiletý a osmiletý cyklus,“ dodává.

Podle průzkumů společnosti EDUin se na gymnázia v Jihočeském kraji letos hlásí 2800 dětí, místa jsou přibližně pro dva tisíce z nich.

Spustit audio

Související