Za všechno může Katka, svěřil se zpěvák Meky Žbirka

12. září 2020

„Pro Katku bylo nahrávání v Londýně rovnou studio Abbey Road. Když tam přišel Petr Čech, okamžitě jsem stoupnul na ceně,“ vzpomíná se smíchem známý hudebník, který se kvůli písni Atlantída přestěhoval, který písničku Katrin přehrával ženě nejdřív do telefonu a který tančil s Fridou ze skupiny ABBA. Věděli jste, že hit Biely květ měl být původně černý a písnička musela být zcela přetočená kvůli pomalému tempu? Více o těchto a dalších zážitcích uslyšíte v pořadu Moje hvězdy.

Jak se vůbec spolu s Katkou seznámili? „Na mém koncertu. Katka tehdy přišla do Lucerny, byl jsem překvapený, že se dostala až do zákulisí. To jsem pochopil později, protože v Lucerně tehdy bydlela. Domluvili jsme se tam, že rozhovor uskutečníme až druhý den a dodnes k němu nedošlo.“

Co připravuje a co dělá rodina

Společně bydlí v Praze. „Syn David je ale nyní v Londýně, protože kdyby jel za námi, musel by jít do karantény. S ním si jen telefonujeme a on teď muzicíruje a točí klipy v Londýně. A Linda se zabývá angličtinou tady.“

„Přezdívku Meky mi dal Vlado Ročák, který teď žije v Austrálii a tehdy bydlel v naší ulici.” Stejně se jmenuje jeho nová kniha, album i film, ke kterému zpěvák chystá sérii netradičních koncertů, které budou následovat po projekcích ve vybraných městech.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.