Za „vánočním“ snímkem nejjasnější komety roku 2021 stojí kocour Tom astrofotografa Zdeňka Bardona

21. prosinec 2021

Kometa C/2021 A1 (Leonard) je „vánoční” a zároveň nejjasnější kometou roku 2021. Objevil ji Gregory Leonard 3. ledna 2021 na observatoři Mt. Lemmon v Arizoně v USA s dalekohledem o průměru objektivu 1,5 metru. Observatoř se zabývá hledáním blízkozemních planetek, které se mohou nebezpečně přiblížit k Zemi.

Za vznikem snímku je náš domácí kocour Tom. To on mne vytáhl z teplé postele ve čtyři hodiny ráno, když zazvonil budík.
Zdeněk Bardon, astrofotograf

Tuto observatoř právě astrofotograf Zdeněk Bardon z Hradce Králové, Čestný člen České astronomické společnosti, Fotoamasador Evropské jižní observatoře (ESO) a Čestný člen Mezinárodní astronomické unie (IAU) před několika lety osobně navštívil. Jistě není bez zajímavosti, že ji vybudovala NASA pro potřeby přistání lidí na Měsíci v programu projektu Apollo.

Na observatoři Mt. Lemmon v Arizoně v USA

Kometa je (obvykle) „špinavá sněhová koule”. Směs vodního ledu, metanu a prachu. Nebeští tuláci se obvykle rodí v Ortově oblaku, což je něco jako „smetiště” sluneční soustavy.

Čtěte také

Naposledy kometa C/2021 A1 (Leonard) shlédla zemi před cca 65 000 lety, ale po průletu okolo Slunce se už nikdy nevrátí. Její dráha se změní z eliptické na hyperbolickou. Dne 3. ledna 2022 prolétne perihéliem (nejblíže Slunci) což je přesně po roce od objevu.

Kometa byla nejblíže Zemi 12. prosince 2021 a nyní bude tedy její jas stagnovat, pokud náhle nezjasní. Ráno už vidět není, ale za soumraku však vždy méně než pět stupňů nad obzorem. Což je téměř nepozorovatelné.

Snímek Zdeňka Bardona vznikl v Rasoškách 8. prosince 2021 (v čase 4:30 - 05:00) a kometa byla v souhvězdí Pastýře.

Zdeněk Bardon a domácí kocour Tom

„Cílem snímku vánoční komety je astronomická pověra, která praví, že dobré lidi na tento svět přinášejí komety. Snímek bude dárkem pro vnouče mého kamaráda, které každou chvíli spatří světlo světa. Konečně kdo se může pochlubit fotografií vánoční komety v době svého narození. Asi málokdo, usmívá se astrofotograf Zdeněk Bardon.

Zdeněk Bardon ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Astrofotograf Zdeněk Bardon je Foto Ambasador Evropské Jižní Observatoře. Jeho hlavní vášní je astrofotografie a také stavby robotických observatoří. Na střeše domu si postavil miniaturní plně robotickou observatoř, která pracuje zatímco astronom klidně spí ve své posteli. A říká tomu "Bačkorová astronomie".

Spustit audio

Související