Za útokem na Kerčský most stojí asi Ukrajina. Už dlouho se snaží přerušit zásobování ruskému vojsku, myslí si komentátor Soukup

17. červenec 2023

Doprava mezi Rusy okupovaným Krymem a Ruskem se v pondělí zastavila. Údajně kvůli mimořádné situaci nefunguje Kerčský most, informovaly Ruskem dosazení úředníci na Krymu. Podle stejného zdroje se zastavily i trajekty, které Rusko s okupovaným ukrajinským územím spojuji. Agentura RBK Ukrajina informovala o dvou explozích na Kerčském mostě a její informaci o dvou obětech později potvrdily i ruské oblastní úřady. 

Čtěte také

„Nevíme toho moc a nevíme to přesně. S Ruskem dosazený krymský gubernátor Sergej Aksjonov uvedl, že se mimořádná situace udála na 145. pilíři mostu, přesnější informace neuvedl. Státní agentura TASS napsala, že podle ruského ministerstva obrany je na mostě poškozena jen vozovka. Jiné různé neoficiální zdroje přitom mluvily o poškození podpěry mostu,“ shrnuje Dominik Tesár ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Most byl uzavřen jak pro vlakovou, tak pro automobilovou dopravu, takže se podle serveru BBC začaly na obou stranách tvořit mnohakilometrové kolony.

„Krymský gubernátor stejně jako ruské ministerstvo obrany vyzývají, aby z Krymu nebo na Krym lidé cestovali přes nové regiony, tedy přes okupované části Ukrajiny na jihovýchodě země,“ dodává Tesár.

Útok ze strany Ukrajiny?

Podle komentátora a novináře Českého rozhlasu Ondřeje Soukupa, který se dlouhodobě věnuje ruskému dění, je patrné, že šlo o útok, pravděpodobně vodními drony.

Čtěte také

„Jsou už i fotografie, kde je vidět velké poškození mostu, přinejmenším jednoho jeho úseku. Rozhodně tam tedy nevybuchla nějaká cisterna nebo něco podobného,“ uvádí.

Nyní ještě není známo, kdo by mohl být pachatelem celé události, nicméně Soukup domněnku má.

„Myslím, že to byla spíš ukrajinská strana, která se dlouhodobě snaží přerušit zásobování ruskému vojsku právě přes Kerčský most. A jsou i nějaké ukrajinské zdroje, které v zásadě říkají ano, jsme to my,“ míní.

Wagnerovci cvičí Bělorusy

Aktuálně se kromě výbuchu na Kerčském mostu objevily záběry, jak wagnerova skupina cvičí běloruské vojáky a záběry zakladatele skupiny Jevgenije Prigožina v trenýrkách ve stanu, údajně v novém táboře wagnerovců v Bělorusku. Snímky jsou ale těžko ověřitelné.

Ondřej Soukup, Český rozhlas

„Viděli jsme jednak záběry, jak překračují hranici. Mimochodem na státní hranici vyvěsili ruskou vlajku a vedle ní vlajku wagnerovců. Viděli jsme i ty další záběry ze cvičení vojáků. Ale co budou dělat dál, to samozřejmě nevíme. Prigožinův pochod na Moskvu byl pokus o vojenský převrat, každý jiný by za to skončil ve vězení. Jemu to ale prošlo a uzavřel s Putinem dohodu, která podle všeho stále platí,“ dodává Soukup.

Poslechněte si celý pořad Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , vkry
Spustit audio

Související