Za slony či rejnoky do Zlína

27. leden 2019

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem na Moravě je už několik let Zoo Zlín. Každoročně do ní zavítá víc než šest set tisíc návštěvníků. Však v ní mají co obdivovat. Na ploše 74 hektarů tu žije 1467 zvířat 226 druhů. A chystá se rozšíření. Navíc, Zoo Zlín je otevřená 365 dní v roce a za návštěvu stojí i teď v zimě.

V tropické hale si člověk může připadat jako v tropech Střední Ameriky. „Koncipovali jsme tuto halu jako různá patra tropického pralesa,“ říká vedoucí marketingu zoologické zahrady Romana Bujáčková.

„Máme tu mnoho tropických rostlin, které sem putovaly přes Atlantik v kontejnerech. Napočítal byste tu na dvěstě druhů.“ Však je v hale teplo, vlhko, a když se člověk zaposlouchá, zaslechne hlasy ptáků a opiček. „Máme tady tamarína tmavohřbetého a také dvě samičky chvostanů bělolících,“ ukazuje mi hlavní zoolog Kamil Čihák a pokračuje: „A protože chceme chvostany chovat, má brzy do zoo přijít i sameček.“ Pak mě upozorňuje na lenochoda dvouprstého, který se rozvážně sune po konstrukci za listy banánovníku. „V zoo chováme dva samce a čtyři samice,“ dozvídám se. Ale to už se nám pod nohy plete pták podobný volavce.

Je to trubač a návštěvníků se evidentně nebojí. Pak obdivuji ještě repliku mayské svatyně. Iluze Střední Ameriky je zkrátka dokonalá.

Pojďte krmit rejnoky

V Zátoce rejnoků to pěkně hučí, to aby voda pro devatenáct rejnoků měla správnou teplotu i slanost. A já se už těším, jak budu rejnoky krmit. Kupuji si proto kelímek s kousky chobotniček. „Ještě si ale musíte umýt ruce a sundat prsten,“ upozorňuje mě Romana Bujáčková. „Teď dejte kousek masa mezi prsty a natáhněte dlaň. Rejnok si sousto doslova vycucne jako vysavač.“ Zoolog Kamil Čihák přispěchá s doplněním: „Máme tady rejnoky z vod Indického oceánu od břehů Ománu.

Však jejich název je siba ománská.“ A já už si užívám dotek rejnočích úst. Dokonce je tu možné elegantní mořské tvory hladit. Je to opravdu nevšední zážitek. Vedle haly s rejnoky si nezapomeňte prohlédnout ani výběh s dvanácti tučňáky Humboldtovými a o kus dál lachtany hřivnaté. Návštěvu si zaslouží tygr ussurijský, který si doslova užívá zimu. „Ovšem, jak zjistíte, otužilí jsou i naši klokani rudokrcí. Můžete je vidět venku, i když třeba sněží,“ upozorňuje mě zoolog.

Kempování jako v Africe

Ve zlínské zoo se můžete přenést i do Japonska. Kolem plameňáků dojdete do japonské zahrady Mu-Shin. Je to ideální kout pro relaxaci. „Jejím architektem je Petr Hron,“ dozvídám se, „a je to japonská zahrada suchého kamenného typu. Nic tu není nahodile. Každý strom, každé umělecké dílo, každý kámen tu má své přesné místo a každý výhled přesnou kompozici.“

Mezi největší hvězdy zlínské zoo patří tři sloni. „To jsou Kali, Zola a Ulu, naše tři samice slonů afrických,“ říká Kamil Čihák. „Zatím ještě naše slonice žijí v pavilonů slonů,“ doplňuje vedoucí marketingu, „ale protože tato krásná zvířata jsou naším nosným programem pro další léta, budujeme pro ně novou africkou část o ploše 24 hektarů. Patřit bude nejen slonům, ale i dalších africkým zvířatům, třeba hrochům, žirafám, antilopám nebo buvolům. Návštěvníci se tam budou pohybovat dílem pěšky, dílem na speciálních autech a na lodičkách.

Jako někde na safari. A protože na prohlídku naší zoo už nebude stačit jeden den, budeme tam mít i kemp, kde si návštěvník bude moci připadat jako někde v Africe. Projektu, který by měl být hotov v roce 2028, jsme dali název Karibuni, což ve svahilštině znamená Vítejte.“ A staví se i jinde. Uprostřed zoo, v blízkosti zámku Lešná, budují letní výběh pro aligátory. Tam se ale na krmení z ruky netěšte.

Spustit audio

Více o tématu