Za posledních sto dvacet let se budějovické náměstí jmenovalo sedmkrát jinak, do roku 1916 to bylo prostě Náměstí

2. říjen 2022

Víte, kde býval v Českých Budějovicích „Frajťák“? Nebo kde byste našli Stínadla a co ten název znamenal? A kudy a kam byste šli, pokud byste se vydali Starou cestou?

O názvech ulic a míst v Českých Budějovicích jsme natočili Vltavín s ředitelem státního okresního archivu Danielem Kovářem. Pojďme se vydat do historie, přesněji, pojďme zkusit rozplést pár jazykových hádanek souvisejících s historií.

Například slavné českobudějovické náměstí, které dnes známe jako náměstí Přemysla Otakara II., si léta vystačilo pouze s názvem náměstí.

„My ještě pamatujeme, že bylo Žižkovo, tedy náměstí Jana Žižky, starší generace by si možná vzpomněly na náměstí Adolfa Hitlera, předtím Masarykovo, náměstí Svobody, před tím krátce Františka Josefa I.,“ vyjmenovává Daniel Kovář.

„Až do roku 1916 žádný název nepotřebovalo. Nemělo. Byl to prostě rink, stadtplatz, circulum,“ dodává archivář. Nebo zkrátka náměstí, nebo chcete-li Náměstí.

A jak je to s těmi Stínadly? Stínadla mají například v Písku u řeky, přesněji řečeno, měli. Bylo to místo, kde se popravovalo stětím hlavy. Víte, kde takové popraviště bývalo v Českých Budějovicích? Mnoho lidí asi odpoví, že na náměsti u bludného kamene. Nikoliv. Stínalo se jinde, před branami, nedaleko dnešní hlavní pošty.

Svatý Duch v Českém Krumlově

Ve druhé reportáži Vltavínu se vydáme do hlubin někdejších důlních šacht v Českém Krumlově. V předchozích Vltavínech jsme zmínili dávné dolování a těžbu stříbra na jihu Čech, které výrazně dopomohly vzniku různých lázní a lázniček, poslechněte si ještě jednu archivní nahrávku na toto téma. Reportér Jaroslav Klíma ji natáčel na přelomu tisíciletí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.