Za podpis Charty 77 nebyl nikdo odsouzen?

Co znamenal vznik Charty 77 v životě lidí? Třeba těch, kteří ji podpořili svými podpisy. Mohl se někdo za podpis Prohlášení Charty 77 dostat do komunistického kriminálu? Anebo k tomu sloužily pouze paragrafy o výtržnictví a další zástupné momenty. Proč právě o takovém odsouzení mluvil tehdejší předseda OSN Kurt Waldheim?

Účinkuje: historik Michal Stehlík
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 8. 7. 2016

Komunistický stát si nedával příliš práce či starostí s dodržováním mezinárodních smluv, které podepsal. Stejně tak ani s dodržováním svých vlastních zákonů. Čeho se vlastně obával?

Čtěte také

Snad jenom těch, kteří ho kritizovali, a tak se je snažil umlčet, a to jakýmkoliv způsobem – třeba i vězením nebo nucením k vystěhování ze země. A pak také reakce zahraničí. Proto bylo zahraniční vysílání, které o nepravostech komunistického státu a jeho totalitních praktikách informovalo, na předním místě tzv. nepřátel.

Politické procesy v období normalizace byly obvykle zastírány něčím jiným, třeba obviněním a následným odsouzením za výtržnictví, a to stačilo třeba jen zpívat písně s protisocialistickým obsahem, jak „všemoudrý režim“ usoudil.

Jako rána z čistého nebe 

Rudé právo tehdy uvedlo, že se jedná o „protistátní, protisocialistický, protilidový a demagogický hanopis, který hrubě a lživě pomlouvá Československou socialistickou republiku a revoluční vymoženosti lidu“.

doc. Michal Stehlík

Komunistický ústřední výbor neprodleně zadal justici a prokuratuře úkoly a Státní bezpečnost začala plnit zadání. Pro signatáře to znamenalo další kolotoče výslechů, cely předběžného zadržení, vyhazovy z práce a další perzekuce.

Jistou zajímavostí je, že mezi prvními 242 signatáři jich bylo odhadem přibližně 40% z tehdejšího undergroundu. Mezi ně patřil také Jiří Chmel, který byl následně v roce 1978 odsouzen do vězení právě za to, že podepsal a organizoval další podpisy chartistického prohlášení. Ostatně právě na jeho případ upozornil tehdejší předseda OSN Kurt Waldheim.

Pořad připravila a moderuje Ivana Denčevová.

Spustit audio

Související