Za nemocnou dětskou duší bývá nesoulad v rodině. Dítě nutně potřebuje pevný bod

27. listopad 2023

Proč je tolik dětí nešťastných se sklony k sebepoškozování a dětští psychologové mají obsazené termíny na několik měsíců dopředu?  Zeptali jsme se rodinného terapeuta a ředitele organizace Semiramis Miroslava Zavadila.

„Z mého pohledu je pro dítě živným prostředím spokojený vztah obou rodičů, tedy partnerů. Děti denně vidí své rodiče, jak spolu komunikují, jak se ráno pozdraví, jak spolu každý den stolují, smějí se, jak táta nadává při jízdě autem, a podobně. To všechno je pro dítě jistota,“ podotýká Zavadil a dodává, že nefungující rodina může být velmi často příčinou problémového chování dětí. A jediný, kdo to může napravit, je zase rodina.

Když dítě volá o pomoc

Dítě může být obětí nebo iniciátorem šikany, má poruchu řeči, počurává se, má poruchu příjmu potravy, ubližuje si a je jedno, jestli se zraňuje nebo užívá návykové látky,“ vyjmenovává různé poruchy chování Zavadil a popisuje individuální terapeutický přístup k dítěti.

Rodinný terapeut Miroslav Zavadil

„Zkoušíme se napojit na příběh každé rodiny, každého dítěte. Jenom tak je pak můžeme provést náročným obdobím. Zjišťujeme, na co to chování nebo nemoc upozorňuje, na co se dítě skrz to svoje stonání snaží upozornit, a co se tím snaží dát za zprávu těm nejbližším? To pak zprostředkujeme rodičům a ukazujeme možné přístupy, aby ta nemoc už pak neměla v rodině smysl,“ popisuje Zavadil a dodává, že ke spolupráci se snaží získat co nejvíce členů rodiny.

„Každá dospělá figura je pro zdravý vývoj dítěte důležitá. Jestli není dostupný tatínek, zveme do spolupráce dědečka, strýce nebo kamaráda. Cílem je, aby rodina fungovala společně,“ uzavírá rodinný terapeut Miroslav Zavadil.

Co dělat, když na výchovu zůstane jen jeden rodič? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.