Za dva roky jsem ozdobila přes 43 tisíc kamínků, největší váží 12 kilo, počítá držitelka českého rekordu Miroslava Suchardová

30. listopad 2022

Miroslavu Suchardovovou z pražského Karlína nedávno zapsala pelhřimovská agentura Dobrý den do České knihy rekordů. Vytvořila totiž dosud největší sbírku kamínku zdobených ubrouskovou technikou decoupage. Natáčela s ní Soňa Jindrová.

Miroslavě Suchardové z pražského Karlína je 69 let a 7 let se věnuje zdobení kamínků ubrouskovou technikou decoupage. Za dva roky vytvořila cca 43 500 nazdobených kamínků touto metodou a vysloužila si tím zápís do České knihy rekordů.

Kamínky, které paní Miroslava Suchardová ozdobila ubrouskovou technikou

„Za celých 7 let jsem jich ozdobila určitě víc než 100 tisíc, ale napočítaných do knihy rekordů jich je přes 43 tisíc. Ten nejmenší má necelý centimetr, ten největší váží 12 kg,“ přibližuje paní Miroslava Suchardová.

Technice decoupage se paní Suchardová začala věnovat před sedmi lety: „Šla jsem v Hranicích na Moravě kolem papírnictví a tam měli ve výloze kámen, na kterém byli vánoční skřítci. Ti mě doslova vtáhli dovnitř do obchůdku. Paní prodavačka mi řekla, co to je a co si na to musím koupit,“ popisuje paní Miroslava začátky své tvorby zdobení kamínků.

Kamínky, které paní Miroslava Suchardová ozdobila ubrouskovou technikou

V životě toho už sama stihla hodně a aktivní je stále. Vyučila se a brzy potom se jí postupně narodily čtyři děti. Aby jim byla stále na blízku, uklízela proto například ve škole a školce, kam chodily. Prodávala také ovoce a zeleninu, pracovala jako pokojská, snídaňová kuchařka a dnes ji najdete v šatně knihovny na Mariánském náměstí v Praze.

„Já tam mám maňásky a dělám s nimi dětem radost. Pomáhá to, když pláčou nebo neposlouchají maminku. Maňásci se jim líbí a do knihovny se těší i na mě. A to mě nabíjí,“ říká paní Miroslava o své práci v knihovně, která ji velmi baví.

Spustit audio