Za chameleony vyráží do volné přírody. Nejlépe se hledají v noci, prozrazuje chovatel

20. leden 2022

Daniel Koleška se stará o chameleony v  Zooparku Zájezd u Kladna, ale jezdí za nimi i do světa. Co všechno už o nich zjistil?

Zoopark Zájezd u Kladna je zoo s největší kolekcí chameleonů v Evropě. Daniel se právě vrátil ze Španělska, kde pozoroval život těchto barevných ještěrů přímo ve volné přírodě. Jaké jsou jeho nejnovější poznatky a zážitky? Na to se ho v Klubu Radia Junior ptala naše zvířecí agentka Veronika Hájková.

Superschopnost chameleonů

Chameleoni jsou zajímavá zvířátka, která mají jednu zvláštní vlastnost – umí měnit barvu. Podle Daniela mají chameleoni v kůži speciální buňky. Podle toho, jak se přesouvají blíž nebo dál k pokožce (tedy povrchu kůže), tak se barva mění. „Ne každý chameleon ale může měnit barvu. Každý druh to má trošku jinak,“ říká.

Proměna barev je hodně rychlá záležitost. „Když se v přírodě potkají dva samci, tak si poměřují síly. Pestré barvy jim většinou vyskáčou během pár vteřin.“

Na chameleony vyráží v noci

Čtěte také

Kromě toho, že se Daniel stará o chameleony v Zooparku Zájezd, jezdí je pozorovat i do volné přírody. Letos byl třeba ve Španělsku. „Nejlépe se hledají v noci, když spí na keřích, kde jsou v bezpečí před hady a ptáky. To zrovna nepoužívají svoje buňky na změnu barvy,“ popisuje.

Do jejich přirozeného prostředí se za nimi Daniel vydává proto, aby viděl, jak chameleoni doopravdy žijí, a mohl jim pak vytvořit lepší chovné podmínky v zooparku. „Sledujeme, jaké keře si vybírají, kde tráví svůj čas, jaká je tam půda nebo kam samičky zahrabávají vejce, a to pak můžeme zajistit i v naší zoo,“ dodává.

Jak daleko dokáže chameleon vystrčit svůj jazyk? Jaký chameleon je nejvzácnější a mohou být i nebezpeční? To všechno se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , Hok
Spustit audio

Související