Z války do války aneb Když se z legionářů stali kolonisté. Stanislav Motl se pídí po jejich osudech

Sotva se vrátili z té krvavé Velké války, chystali se do další. Jiné. Přesto od nich vyžadovala stejnou statečnost a odhodlání. Poslouchejte do pondělí 23. března 2020.

Sotva se vrátili z té krvavé Velké války, chystali se do další. Jiné. Přesto od nich vyžadovala stejnou statečnost a odhodlání. Šli do války s nekonečnou pustinou a bažinami. S úmorným horkem i třeskutými mrazy.

Někdejší příslušníci československých legií, kteří měli za sebou roky krvavých bojů, odcházeli nyní do tajemné, ale pro mnohé z nich spíše neznámé země pod Karpaty. Aby se tu na opuštěných pláních pokusili vybudovat prosperující zemědělské osady.

Netušili, co je čeká. Čemu všemu budou muset čelit. Přesto šli do tohoto dobrodružství, které pro ně vlastně nemělo nikdy skončit. Jejich vlast to potřebovala. A oni vlast vnímali jako svou matku. Museli tedy jít. Byla to, jak tehdy cítili, jejich povinnost.

V záběrech hovoří badatel a historik František Trávníček V pořadu čteme z knihy Josefa Knapa Puszta, z přílohy časopisu Venkov, z prací Vladimíra Kušteka a ze vzpomínek pana Kašeho.

Spustit audio

Související