Z roztomilého keře může vyrůst strom jak hrom. Na co si dát pozor při plánování zahrady?

31. květen 2022

Výsadbu stromů a keřů do zahrady bychom si měli pořádně rozmyslet. Uvědomit si, jak velký máme pozemek, zda leží v nížině nebo podhůří, na plném slunci nebo ve stínu, jaké jsou vláhové poměry.

Až budete v zahradnictví stát před roztomilým stromkem, který stůj co stůj chcete v zahradě mít, zjistěte si, jak velký jednou bude. Některé stromy zkrátka do zahrady nepatří, zvláště do malé.

„Většina soukromých zahrad, nebo spíš zahrádek, nemá prostor pro velké dřeviny. Právě proto jsou vyšlechtěny kultivary z původních druhů vzrostlých stromů, listnatých i jehličnatých. Jsou atraktivní, barevně nebo tvarově zajímavé, nevelké, méně náročné na pěstování,“ říká Tomáš Vencálek, kurátor dřevin Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji.

Zahradní cestičky mohou být mírně zatočené

Barevnost a kompozice zahrady

Při plánování zahrady se na ni podívejte jako malíř na obraz. Když se výsadba neřeší jako podle pravítka, dostane zahrada hloubku. Cestičky nemusejí vést přímo, ale mohou být mírně zatočené. Díky správné kompozici se může zahrada zdát delší, větší, než ve skutečnosti je. Pomůže třeba velikost listů jednotlivých dřevin. Před tmavé jehličnany můžete předsazovat listnáče světlejší nebo barevné.

A ještě jeden příklad z praxe týkající se výsadby stromů uvádí Tomáš Vencálek: „Dříve se často stávalo, že si lidé koupili stříbrný smrček a vysadili ho do předzahrádky. Brzy z něj byl strom jako hrom, a pak se řešilo, kdo a jak ho bude kácet. To už je na lanovou techniku. Pokud vysazujeme blízko budov, musíme si uvědomit, že ten strom, třeba i v kultivaru, bude mít na výšku několik metrů (původní druhy třeba 30 až 40 metrů!), což v blízkosti budov může být velký problém.“

Spustit audio