Z Německa: Z počítače do koncertní síně

13. srpen 2010

Benyamin Nuss, 21letý německý klavírista, ověnčený mnoha cenami z mezinárodních soutěží je excelentním interpretem zejména impresionistů Debussyho a Ravela stejně tak jako romantiků Liszta a Schuberta. Na jeho debutovém albu bychom ale skladby těchto mistrů jen marně hledali.

Mladý umělec považovaný za výjimečný talent dal totiž přednost herní hudbě, kompozicím, které pro počítačové hry složil světoznámý japonský skladatel Nobuo Uematsu. Nuss oslovil renomované skladatele, aby pro něj upravili to nejlepší z herní hudby od proslulého Japonce, kterého například magazín TIME zařadil mezi stovku hudebních inovátorů současnosti. Jeho hudba, na kterou ve videohrách svádějí bitvy nejrůznější monstra, zazní v klasickém provedení. Nikoli z konzoly, nýbrž na koncertním křídle. Pro jedny experiment, pro jiné pokračování klasické hudby jinými prostředky, které posouvá hranice hudby a mění definici klasiky.

Talentovaný německý klavírista je přesvědčen, že tato netradiční fúze žánrů, kterou představuje jeho první cédéčko, pomůže především překonat bariéry a propojí různé generace, které jsou ve svém vkusu často vyhraněné. Klasika se přiblíží mladé generaci, která mnohdy hudbu poslouchá jen na youtube a milovníkům klasiky se zase otevře jiný, nový svět.

Benyamin Nuss, syn pozounisty v bigbandu západoněmeckého rozhlasu WDR, vyrostl v Kolíně nad Rýnem, a to nejenom s hudbou Johanna Sebastiana Bacha či Stevie Wondera. Nuss patří ke generaci „PlayStation" a hudba videoher byla samozřejmou součástí jeho dětství. Je pro něj logickým pokračováním klasických mistrů.

Dosavadní recenze alba, které do prodeje putuje v září, paralelně s koncertním turné, nešetří chválou. Hovoří o „3D v C-Dur" nebo o „Klasice 3.0". Netradiční spojení žánrů označuje kritika za hudbu nejhlubších emocí a nejvyšší kvality, za romantickou, lyrickou, epickou a napínavou.

Mladý německý klavírista vychází z toho, že klasika se už dávno stala multimédiem, své publikum nadchne jak v kostelích, koncertním sále, na ulici či v kině. Své místo našla také ve světě nejmodernějších technologií a multimédií. I v počítači umí ukázat svou emocionální sílu. Autoři videoher se také nejspíš od velkých osobností klasické hudby naučili, že teprve zvuk, melodie dodá virtuálnímu světu pocity, emoce, hloubku, na kterých jsou ostatně videohry založeny. Hudbu, která je provází, dokonce někteří přirovnávají k moderní opeře.

Uematsu, jednapadesátiletý autor kompozic k videohrám jako například "Final Fantasy" požívá v rodném Japonsku status kultovní superstar. Jeho hudba oživila koncertní sály od Tokia až po Berlín. Úspěšné spojení jeho herní hudby a klasiky, v podání prestižních orchestrů plní koncertní sály zejména mladými euforickými lidmi, o čemž si pořadatelé koncertů klasiky mohou někdy jenom nechat zdát.

autor: zis
Spustit audio