Z Německa: Berlínský Muzejní ostrov je po rekonstrukci kompletně přístupný

3. květen 2010

Berlínské Nové muzeum s věhlasnou staroegyptskou sbírkou a světoznámou bustou královny Nefertiti se po nákladné a dlouhé rekonstrukci stalo novým magnetem. Veřejnosti je po 70 letech zpřístupněno najednou všech pět objektů Muzejního ostrova, který byl v roce 1999 zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Dokončení rekonstrukce ovšem zdaleka není posledním z velkolepých plánů, a to nejenom pro muzejní ostrov, jak se dovíme od Zity Senkové.

Znovuotevřením Nového muzea a zpřístupnění všech pěti skvostů, které areál ve své historii zažil pouze necelých devět let, začala nejenom nová epocha Muzejního ostrova, který Berlíňané považují za svůj národní kulturní památník. Sjednocená metropole má s oblastí, která byla umění a vědě zasvěcena už v roce 1841, další velkolepé plány. Nad trojrozměrnými modely podoby ostrova v roce 2028, které představila nadace Pruského kulturního dědictví se až tají dech, zejména těch, kteří tento areál pamatujeme ještě jako značně zanedbaný.

Schodišťová hala

Dnešní rozsáhlý komplex pěti muzeí s fenomenálními sbírkami a artefakty, například bustou Nefertity, s Pergamonským oltářem z 2. stol. př. n.l., Milétskou či Ištařinou bránou ze starého Babylonu by se do dvaceti let měl propojit tak, aby návštěvníci plynule přecházeli z jednoho objektu do druhého. Proto také vyroste tzv. Galerie Jamese Simona, pojmenovaná podle slavného berlínského mecenáše a filantropa, kterému město vděčí za sošku Nefertiti. Prosklená galerie bude centrálním místem pro všechny návštěvníky ostrova. Její základní kámen bude položen letos na podzim, stavba za zhruba 73 milionů, která bude splňovat ty nejvyšší mezinárodní standardy by měla být hotova v roce 2013. S novou vstupní multifunkční budovou i Bodeho muzeem se archeologickou promenádou v přízemí propojí i Pergamonské muzeum, které v polovině příštího roku doplní také dvě přístavby a čtvrté křídlo a které čeká základní sanace. Vyžádá si 13 let a 385 milionů eur.Už za tři měsíce, 6.června by měla být slavnostně otevřena dvorana s kolonádou u Staré národní galerie, s parkem i fontánou. Rekonstrukce prostoru a jeho nový zelený šat přišly na 20 milionů eur.

Architekt David Chipperfield

Novou tvář by mělo dostat také původní historické centrum Berlína, jen pár metrů od Ostrova muzeí. Prostor mezi náměstím Alexanderplatz, televizní věží, zámkem, který má vyrůst na svém původním místě a řekou Sprévou. Zpustošený areál se 700letou historií je opravdovým historickým srdcem metropole, na kterém se podepsala druhá světová válka a poté východoněmecký komunistický režim. Vzhledem ke komplikované stavbě zámku a prodlužováním linie metra se ovšem s výstavbou může začít nejdříve v roce 2017. Do té doby bude jasná i podoba areálu a výběr z pěti finálních návrhů, na kterých se podíleli i proslulí architekti, jako například David Chipperfield.

autor: zis
Spustit audio