Z Německa: Beatles a Hamburk

8. říjen 2010

Letošní rok je ve znamení Beatles a Johna Lennona. Vyvrcholí dvouměsíčním multikulturním festivalem v Liverpoolu na počest výročí sedmdesáti let od narození a třiceti let od smrti této hudební ikony.

Festival plný hudby, filmu, poezie a umění ve všech jeho podobách začne 9. října, v den narození Johna Lennona a symbolicky skončí 9. prosince, den po výročí jeho smrti. Kult Lennona a Beatles ovšem prezentují také dvě místa v Německu, kam se podíváme se Zitou Senkovou.

Ještě před několika lety fanoušci Beatles poměrně zmateně pobíhali po hamburské čtvrti Reeperbahn a vyptávali se na místa spojená s legendární skupinou. Nyní to mají snadné, postačí najít náměstí Beatles-Platz, s pěti ocelovými siluetami počátečního složení skupiny, kde sídlí "Beatlemania", pět pater muzea věnovaného legendě, kde se denně konají prohlídky. Na 1300 metrech čtverečních výstavní plochy představuje muzeum kult kapely, exponáty originální, kuriózní i kýče, vše možné i nemožné kolem hudebníků z Liverpoolu. Právě odtud přijeli do hanzovního města v létě 1960, byli poprvé z domova a pro Hamburg třetí volbou, protože dvě jiné liverpoolské skupiny odřekli vystoupení. Přesně 17. srpna 1960 zahráli Beatles poprvé v hamburském klubu Indra. Bylo to jejich první německé turné a začátek hvězdné kariéry. Přidaly se scény „Kaiserkeller", a „Star-Club"- u kterého je mimochodem k vidění i položení kytky černozlatá pamětní deska.

Muzeum Beatlemania, to je magická projížďka historií a fenomenálním úspěchem skupiny, během které uvidíte například originály smluv, ručně psané životopisy, pohled Ringa Starra babičce z Hamburku či kresby tzv. černé díry z Kalkaty, jak označovali prostor za promítacím plátnem v Kině Bambi, kde ve velmi skromných podmínkách nocovali v zatuchlé místnosti bez oken, na zrezivělých vojenských postelích. Ve videoklipech vyprávějí své zážitky s Beatles jejich souputníci i přátelé, fenomén Beatles si návštěvníci uvědomí také při shlédnutí originálních dokumentů ze živých koncertů na beznadějně vyprodaných stadionech či při prohlídce desítek suvenýrů i kultovních předmětů. Na památku si lze pořídit vlastní nahrávku některého z hitů Beatles v kopii studia Abbey Road.

02159909.jpeg

Po stopách Beatles vás v Hamburku zavede také speciální bus. Jeho první zastávkou je ulice "Große Freiheit" (Velká svoboda), co je třída zábavy, kde jsou hned tři ze čtyř klubů, kde zrál talent a rostla popularita skupiny. Stopy vedou také k domu fotografky a vlastně objevitelky hudebníků Astrid Kirchherr, u které se Angličané často stravovali a směli i sprchovat. Nechybí ani místa, kde si kupovali nástroje či kde u hlavního nádraží pořídili první, nicméně ztracené nahrávky.

Kromě výročí založení skupiny a hamburského angažmá si Německo připomíná také 30 let od vraždy Lennona, kterému je věnována výstava v Berlíně. Autorkou je sedmasedmdesátiletá Yoko Ono, vdova po zpěvákovi, německou metropoli si pro výstavu vybrala záměrně, protože, jak řekla, město má pohnutou historii podobně jako ona sama.

02159910.jpeg

V centru pozornosti expozice je velká skleněná tabule s průstřelem od kulky. Umělkyně chce tím upozornit na násilí v dnešním světě a nezbytnost čelit mu. Návštěvníci jsou vyzvání, aby se podívali skrz průstřel z obou stran a získali tak perspektivu pohledu pachatele i oběti. Svou expozici nadepsala Yoko Ono titulem „Das Gift". Podle jejich vlastních slov záměrně vybrala tuto slovní hříčku, protože zatímco německý význam slova znamená jed, v angličtině je výrazem pro dárek. Symbolika hraje pro umělkyni významnou roli, například ze stropu visí německé vojenské přilby, které jsou naplněny modrými kousky skládačky. Mají připomínat nebe a naději. Výstava chce být především apelem na mír a synonymem pro jeho nezbytnost a aktivní spoluutváření soužití ve světě bez válek a násilí.

autor: zis
Spustit audio