Z Kudlovské přehrady v centru Zlína zmizí restaurační loď

9. listopad 2023 09:47

Zlín odkoupí a následně odstraní restaurační loď, která je umístěna na Kudlovské přehradě v centru Zlína.

Kudlovská přehrada ve Zlíně nutně potřebuje vyčistit a odbahnit. Zastupitelé Zlína proto schválili, že plovoucí restauraci, která se zde nachází, odkoupí a odstraní. Poté Kudlovskou přehradu vypustí, odstraní nánosy bahna a v plánu je i oprava poškozeného přepadu přehrady. Naposledy se nádrž čistila před dvaceti lety.

Cena restaurační lodi byla po dohodě s majitelkou stanovena na dva a půl milionu, město se stane vlastníkem k 1. 1. 2024.

Jak uvedl mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer, loď z Kudlovské přehrady v centru Zlína bude odstraněna v polovině roku 2024.

Vyčištění a odbahnění přehrady by pak podle něj mělo začít v říjnu 2025 a skončit na konci roku 2026. Práce za přibližně 22 milionů korunu budou zahrnovat například vypuštění přehrady, pyrotechnický průzkum a opravy hrází včetně bezpečnostního přepadu.

Zlín, Kudlovská přehrada 2023, restaurační loď

Kde se uprostřed Zlína vzala loď?

Loď na Kudlovskou přehradu v centru Zlína přivezl v roce 2005 místní podnikatel, aby v ní otevřel restauraci. Výletní loď vyrobili v šedesátých letech v Maďarsku, dlouhou dobu se plavila po Vranovské přehradě a vozila turisty. Jako nepojízdná sloužila ve Zlíně nejdříve jako restaurace, později jako kavárna.

Spustit audio

Související