Z kuchyně našich babiček! Máme pro vás recept Radka Pálky na skvělou pohankovou pomazánku s tvarohem

21. leden 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:37 Rozhovor s herečkou Lenkou Termerovou
  • 03:48 Proč je důležitá radost v životě? A kde ji hledat?
  • 07:32 Poradíme, jak dodat v zimě pleti hydrataci
  • 10:30 Módní trendy - jak se oblékat chytře a zároveň stylově
  • 14:59 Nahlédneme do kuchyně našich babiček - pohanka
  • 19:19 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Pohanka pochází z oblasti Střední Asie, odkud se rozšířila dále. Na našem území se pěstuje od 12. století. Má silnou, teplou energii. Je vhodné ji konzumovat zejména v zimním období a oblíbit by si ji měli hlavně těžce pracující lidé. Proč? Je významných zdrojem přírodního rutinu s cennými vlastnostmi, z nichž je prokázán hlavně posilující účinek na imunitní systém.

Je pohanka obilnina?

Ano, je to obilnina, kterou mnozí mylně považují za odrůdu pšenice.

Čtěte také

Ve skutečnosti však jde o ovocné semeno rostliny Fagopyrum esculentum, která je podobná rebarboře. Její květy mají nádhernou vůni, díky čemuž přitahují včely, které z nich vyrábějí speciální silně ochucený tmavý med.

Pohanka má podobnou velikost jako pšeničná zrnka, ale na rozdíl od nich má jedinečný trojúhelníkový tvar. Prodává se buď nepražená, nebo pražená, případně jako „kasha", z níž se vyrábí tradiční ruské jídlo. Nepražená pohanka má jemnou chuť, zatímco pražená spíš zemitou, ořechovou. Její barva se pohybuje od růžové po hnědou.

Běžně dostupné a kulinářsky nejvíc používané jsou světlé a tmavé pohankové kroupy. Světlá je loupaná šetrně, mechanicky, a je v ní zachováno víc živin na rozdíl od tmavé, loupané za vysokých teplot. Světlá pohanka je po uvaření kašovitější a má slabší pohankové aroma.

Ingredience
  • pohanka 150 g
  • sůl
  • máslo 50 g
  • tvaroh měkký 200 g
  • česnek 3 stroužky
  • pórek ¼ ks - lze nahradit 1 jarní cibulkou, najemno
  • Na dokončení:
  • pečivo čerstvé
  • rajče
  • paprika kapie
  • petrželka kudrnka, na zdobení

Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny, v dobách dřívějších se konzumovala běžně, podobně jako jáhly. Pohanku si buď zamilujete, nebo si k ní hledáte cestu, přes další její produkty.

Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s lehce oříškovou chutí. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen, mangan a hořčík, vitamíny B, E, C.

Konzumace pohanky přispívá normální funkci dýchacího systému a normální činnosti kardiovaskulárního systému. Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankovou lámanku. Použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano. Pohankové kroupy se nejvíce hodí jako příloha, i po uvaření krásně drží konzistenci oddělených zrnek.

Pohanková pomazánka s tvarohem

Postup:
Pohanku uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka, trvá to zhruba 35 minut. Nechte ji vychladnout a poté ji rozmixujte s máslem, tvarohem a česnekem dohladka.
Dochuťte solí a vmíchejte pórek nebo jarní cibulku.
Pomazánku namažte na pečivo a ozdobte plátky rajčat, proužky papriky, tenkými proužky pórku nebo petrželkou.

Něco navíc

Pohanka chutná zemitě, mírně po oříšcích. Používá se na přípravu kaší nebo jako slaná příloha. V Rusku z ní melou mouku na koblihy, v Japonsku ji využívají jako základ nudlí soba. Obsahuje všech osm základních aminokyselin, železo a některé vitaminy skupiny B.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.