Z domovů penzionů pro důchodce se stanou domovy pro seniory

20. červenec 2006

Desítky lidí čekajících na uvolnění místa v domovech penzionech pro důchodce v Karlovarském kraji se už tohoto druhu bydlení možná nedočkají. Kraj z penzionů, jichž je zřizovatelem, vytvoří domovy pro seniory. Ty budou na rozdíl od penzionů určeny výhradně lidem odkázaným na péči druhých. Kraj to, podle radní kraje Ellen Volavkové, musí udělat kvůli změnám v zákoně o sociální péči, který v síti sociálních služeb už s penziony nepočítá. Stejný osud čeká i penziony zřizované obcemi.

Karlovarský kraj je zřizovatelem domovů penzionů v Chebu, Chodově a v Kynžvartu. Pokud si je ponechá a nepřevede je na obce, což chce zkusit v Chebu a v Chodově, musí je do 30. června příštího roku zaregistrovat jako domovy pro seniory. Jinak ztratí na dotaci nárok. Prozatím není jasné, co udělat s pořadníky na umístění v penzionech. Současné pořadníky mají ještě platit tři roky. Ale není jasné, jestli v přechodném období ještě místa přidělovat a zapisovat do pořadníků. Problematikou se bude zabývat jednání asociace krajů.

Senioři

Zřizovatel domova pro seniory musí v tomto zařízení poskytovat přesně stanovenou škálu služeb včetně čtyřiadvacetihodinové přítomnosti odborného personálu. Umisťováni sem budou hlavně lidé odkázaní na cizí pomoc. Hlavním kritériem pro získání místa v penzionech dosud byla soběstačnost žadatelů. Plnění rozsahu služeb v domovech pro seniory bude přísně kontrolováno. Ministerstvo práce a sociálních věcí zahájilo přípravu 90 odborníků pro oblast inspekce poskytování sociálních služeb s budoucí působností v celé republice.

Současní obyvatelé domovů penzionů mohou být klidní, o bydlení nepřijdou. Nijak se nemají měnit ani podmínky, za kterých byty v penzionech užívají. Zásadní změnou je posuzování žádostí o místo. Dosud je v rámci správního řízení vyřizoval magistrát jako náš zřizovatel. Nově je bude posuzovat a smlouvu uzavírat poskytovatel služby. Tedy domov pro seniory. Postupovat přitom musí podle daných zásad. Novou koncepci související se změnou penzionu na domov pro seniory nyní město Karlovy Vary připravuje.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio