Wortnerův dům vznikl ze dvou židovských domků. Prý se tu také zadlužil Žižka

17. leden 2016

Cimbuří, věžičky, postranní okénka. Wortnerův dům v ulici U Černé věže v Českých Budějovicích působí jako pevnost, možná jako by do ulice ani nepatřil. Stojí zde však stovky let. V současné době ho lidé mohou kdykoli navštívit, jsou zde výstavní prostory Alšovy jihočeské galerie.

Původně na místě stály dva staré židovské domky, možná ještě dřevěné. „V polovině 16. století je koupil budějovický měšťan, který je spojil vysokou atikou. Vznikl tak jeden z prvních renesančních domů ve městě. Stejnou podobu má i nyní díky tomu, že byl po roce 1993 restaurován,“ vysvětluje architektka Marika Petrmanová.

Ulice U Černé věže se původně jmenovala Židovská. „Byla privilegiem Jana Lucemburského určená Židům. V prvních písemných pramenech se můžeme dočíst, že tu dokonce stála synagoga. Kolem roku 1500 už zde bylo třináct židovských domů a asi sto členů židovské obce,“ dodává.

Svůj současný název získal dům po roce 1860, kdy jej koupila a zvelebila rodina Wortnerova. Říká se mu ale také Žižkův dům. „K tomu se vztahuje taková dost pikantní událost. Existuje dochovaná smlouva o půjčce z 3. dubna 1378, v níž je uvedeno, že si Jan Žižka z Trocnova půjčil peníze od dvou Židovek. A protože se úpis zachoval, znamená to, že dluh asi nebyl nikdy splacen. Neví se sice, jestli se Žižka zadlužil přímo v tomto domě, ale patrně to bylo v této ulici,“ vypráví architektka.

Uvnitř domu jsou původní dřevěné stropy, které pocházejí z doby renesance, možná ještě gotiky. Jsou z masivních, patrně dubových trámů, opatřené býčí krví, která jim dodávala trvanlivost. V místnostech si pozorní návštěvníci také všimnou štukových prvků, klenbiček a dekorací na stropě ve tvaru slunce nebo osmilisté růže.

Wortnerův dům v Českých Budějovicích. Uvnitř jsou původní dřevěné stropy, které pocházejí z doby renesance, možná ještě gotiky

V přízemí je možné poznat, kudy vedla chodba mezi původními dvěma domy. Jednalo se o takzvaný mázhaus. „Zde se vlastně odbýval transport, přeprava zboží pro řemeslníka, který v domku bydlel, a podobně,“ vysvětluje Marika Petrmanová. Z původního mázhausu lze projít na dvůr, kde nechybí studna.

Sama Marika Petrmanová má Wortnerův dům podle svých slov moc ráda. „Je krásný a mimořádný. Podobný je sice například Hotel U Koníčka v Třeboni, ale v Budějovicích je takový dům poměrně vzácností,“ uzavírá.

Spustit audio