Woody Allen: Central Park West. Brilantní konverzační komedie o lásce, plná nekorektního humoru

1. leden 2022

Jeden byt v centru New Yorku, úspěšná psychoanalytička, mizerný spisovatel, zaneprázdněný právník, kunsthistorička v domácnosti, pořádná dávka nevěr, pár psychiatrických diagnóz a spousta velmi sofistikovaných urážek. To vše dohromady dává komedii tak, jak ji od Woodyho Allena čekáte. S Helenou Dvořákovou, Lenkou Vlasákovou nebo Martinem Pechlátem. Upozornění: Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

Osoby a obsazení: Lenka Vlasáková (Carol), Helena Dvořáková (Phyllis), Martin Pechlát (Howard), Aleš Procházka (Sam) a Tereza Císařová (Julie)
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Michael Žantovský
Zvuk: Jitka Špálová
Zvuková spolupráce: Ondřej Gášek
Hudba: Ondřej Gášek
Režie: Šimon Dominik
Premiéra: 1. 1. 2022
Upozornění: Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

Jednoaktovku Central Park West napsal Woody Allen v roce 1982. Využil v ní opět naplno svou schopnost psát brilantní dialogy, svérázné postavy a na minimálním prostoru připravit překvapivé zvraty děje.

Přes všechnu ironii a černý, nebo chcete-li nekorektní, humor je to hra o lásce. Ne zrovna o její romantické podobě. Spíš o její odvrácené stránce. Ale přesto o lásce. Ostatně k tomu sám Woody Allen říká:

„Všichni o lásce mluvíme, něco pozorujeme a prohlašujeme, ale nakonec se dá láska těžko určit nebo definovat, sotva jí můžete porozumět, každého nakonec zmate. Prostě nefunguje v mozku, ale v srdci.

Když přijde na lásku, tak i ti nejinteligentnější lidé podnikají ty nejiracionálnější kroky. Nejlepší muži i ženy ze sebe kvůli ní dělají blby pořád dokola, protože nikdo o ní nic neví, ani se o ní nic nenaučí.

Zajímá každého. Psali o ní všichni, od Euripida k Tolstému. Drama je o lásce. Jednou za čas jde sice o vraždu, ale i tehdy zůstává alespoň jeden element příběhu romantický.

Lidi prostě zajímá interakce mužů a žen a láska. A samozřejmě to, proč s ní máme problémy a proč se nám s ní nedaří. To je nejzajímavější. Když se věci nekazí, nejsou zajímavé.“ A dovolte ještě jeden citát: „Je sex nemravný? Jen dělá-li se pořádně.“

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související