Vzpomínky na trampský život, uprchlíci na Rozkoši a novinky na „Stříbrňáku“. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Češi znovu objevují kouzlo chataření a chalupaření. Potvrzuje to velký zájem o rekreační objekty i místa pro karavany. Atmosféra v osadách ale podle starousedlíků zdaleka není taková jako dřív. Ubylo společných akcí, chataři se navzájem často ani neznají. Těch, co žijí postaru, už moc není. Platí to třeba v bývalé trampské osadě Habeš na Náchodsku.

„Já chci držet tradici starých trampů. Což už ti mladí neumí.“ S Františkem Venclem sedíme v Tábořišti Špinka nedaleko Červeného Kostelce na Náchodsku. Trampové tady stanovali už před sto lety.

Čtěte také

Uprchlíci z Ukrajiny ubytovaní v městském autokempu Rozkoš u České Skalice přijdou na několik měsíců o svůj dočasný domov. Musí totiž uvolnit místo běžným turistům. Doteď měli utečenci k dispozici nejlepší chaty, které jsou v areálu k dispozici, ty jsou ale na hlavní letní sezónu dlouhodobě rezervované.

„Uklízí se to a dáváme vše do pořádku, protože tady bydleli dva a půl měsíce,“ říká jednatel městského autokempu Rozkoš Jan Šnajdr. Stojíme u jedné z chat ve zdejším areálu. Je první, kterou její dočasné obyvatelky musely opustit.

Čtěte také

Areál Stříbrného rybníka v Hradci Králové čekají další proměny. Hradecké Městské lesy představily své plány na nová turistická lákadla - chybět nebude třeba vodní lyžování nebo možnost svateb. Pro návštěvníky areálu a obyvatele Hradce Králové jsou ale možná ještě důležitější plány na další roky.

Městské lesy coby správce areálu chtějí výrazně zlepšit kvalitu vody. Právě Stříbrný rybník bývá totiž v létě plný sinic, což znepříjemňuje nebo dokonce znemožňuje koupání. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

autor: baj
Spustit audio

Související