Vzpomínky na Everly Brothers

9. leden 2014

Ve svém středečním Nočním proudu se kromě pravidelných hudebních rubrik Miloš Skalka zaměřil na tvorbu sourozenecké dvojice The Everly Brothers, která svou lahodnou vokální sazbou ovlivnila nejen Beatles a plejádu liverpooolských skupin, ale také třeba Simona & Garfunkela nebo dvojici The Carpenters.

Na sklonku minulého týdne, v pátek 3. ledna, zemřel Phil Everly, mladší ze světoznámé dvojice The Everly Brothers. Zanedlouho, konkrétně 19. ledna, by býval oslavil 75. narozeniny.

Rokenrolový a posléze pop-countryový tandem Everly Brothers nahrál své první studiové snímky už v roce 1955 v Nashvillu a to na pozvání geniálního kytaristy Cheta Atkinse. Donovi bylo v té době osmnáct let, Philovi sladkých šestnáct. Na úspěch si však museli sourozenci ještě další dva roky počkat.

The Everly Brothers debutovali v americkém singlovém žebříčku s nahrávkou skladby Bye, bye love (Sbohem lásko), která nakonec v přehledu nejprodávanějších singlů ve Spojených státech obsadila na jaře roku 1957 skvělé druhé místo. Lahodné dvojhlasy sourozenců a jejich kytarová hra (některé kytarové postupy od Dona Everlyho „vyloudil“ i jeho kamarád Keith Richards z Rolling Stones) se opíraly o melodicky silné písně, ať už to byly svižné skladby, nebo nádherné milostné balady, v nichž jejich samozřejmý a vroucí dvojhlas dokázal vytvořit autentickou atmosféru planoucího milostného citu.

Everly Brothers byli v americkém žebříčku nejprodávanějších singlů, kam umístili osmatřicet nahrávek, celkem čtyřikrát na prvním místě. A rozdělili to spravedlivě – dva singly byly svižné, dva baladické. Naposledy obsadili sourozenci Don a Phil Everlyovi první místo americké singlové hitparády na jaře roku 1960 s nahrávkou vlastní písně o lásce, která zrovna dobře nedopadla - Cathy´s clown (Katčin šašek).

Logo

Po více než patnácti letech nepřetržitých úspěchů se sourozenecká dvojice Everly Brothers v létě roku 1973 rozešla a oba bratři to dlouhých deset let zkoušeli sólově – a dlužno dodat, že bez většího ohlasu. Jejich síla byla totiž především v unikátním hlasovém souznění, za které dodnes není na světové hudební scéně náhrada. Znovu se dali dohromady na podzim roku 1983 a o tři roky později byli slavnostně uvedeni do Rokenrolové síně slávy, aby v roce 1997 převzali za svou celoživotní tvorbu cenu Grammy.

Ve vzpomínkovém bloku, věnovaném trvalému hudebnímu odkazu sourozenecké dvojice The Everly Brothers, zaznějí kromě už jmenovaných skladeb také písně Wake up, little Susie, All I have to do is dream, Devoted to you, (´Till) I kisseed you, Let it be me, When will I be loved či Crying in the rain.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.