Vzpomínky Ladislava Lakomého – o dětství, divadelních štacích a brněnských básnících

19. červen 2021

O dětství, divadelních štacích a brněnských básnících vyprávěl Olze Jeřábkové ve svých vzpomínkách jeden z nejvýraznějších brněnských herců Ladislav Lakomý.

Narodil se v Náměšti na Hané, v kraji, kam se celý život vracel. Po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění v Brně byl několik let v angažmá v tehdejším Divadle bratří Mrštíků (dnes Městské divadlo Brno), a od roku 1965 až do své smrti byl věrný činohernímu souboru Národního divadla v Brně.

Ladislav Lakomý a Olga Jeřábková v Českém rozhlase Brno

Za všechny jeho role připomeňme alespoň roli Ježíše ve slavném představení z roku 1965 Komedie o umučení a slavném Vzkříšení Ježíše Krista v režii Evžena Sokolovského. Výrazné role vytvořil také v Divadle u stolu, kde ho ke spolupráci opakovaně zval zakladatel tohoto divadla František Derfler.

Hrál v několika filmech (ztvárnil například postavy spisovatele Vančury nebo prezidenta Beneše), často účinkoval v televizi (seriál Četnické humoresky), ale nejraději a nejčastěji přicházel do rozhlasového studia. Přátelil se s mnoha brněnskými malíři, spisovateli a básníky, nejblíže měl k Janu Skácelovi, jehož verše často recitoval.

Vzpomínky Ladislava Lakomého vysíláme v Zelném rynku jako desetidílný seriál k letošnímu 10. výročí jeho úmrtí (11. dubna 2011) i k podzimním nedožitým devadesátinám (14. listopadu 1931).

autor: Olga Jeřábková
Spustit audio