Vzpomínka na vynikajícího herce, skvělého vypravěče a laskavého člověka Lubomíra Kostelku

1. prosinec 2018

Ve středu 28. listopadu 2018 odešel do hereckého nebe nezapomenutelný filmový a televizní herec - Lubomír Kostelka. Bylo mu 91 let.

Přerovského rodáka přivedl k herectví jeho spolužák z průmyslovky a nerozlučný kamarád Vladimír Menšík. Společně nastoupili na tehdejší brněnskou konzervatoř a byl to právě Menšík , který později přivedl Kostelku za Janem Werichem do pražského divadla ABC. A posléze, také na Menšíkovu radu, vyměnil stálé divadelní angažmá za film a televizi.

Z několika set filmových a televizních rolí jmenujme alespoň ústřední postavu Gullivera v trezorovém filmu Pavla Juráčka „Případ pro začínajícího kata" z roku 1969 a jeho poslední televizní roli dědy Lubina v populární „Kouzelné školce". Lubomír Kostelka byl také nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Jaroslava Brabce „Kuře melancholik."

Herec Lubomír Kostelka a režisér Pavel Krejčí

Jeho jediný syn - profesor Martin Kostelka - vede dětskou kardiochirurgickou kliniku v Lipsku.

V Kamberku u Mladé Vožice, kde do posledních dnů svého života Lubomír Kostelka pobýval, byl častým hostem i královéhradecký rozhlas.

Lubinek, jak jsme mu mohli důvěrně říkat, patřil mezi skvělé vypravěče a neuvěřitelně laskavé a pozorné hostitele. Poznala to i naše kolegyně Marta Růžičková. Přesvědčila se, že stále štíhlý a usměvavý elegán skutečně žije chalupářsky a hrdě odmítá výdobytky moderní civilizace. Neměl auto, ani počítač, ani mobil nebo mikrovlnou troubu . Nic takového. Pouze dobrou náladu.

V ukázce z pořadu Marty Růžičkové „Návštěva" jsme si připomněli vynikajícího herce, skvělého vypravěče a laskavého člověka Lubomíra Kostelku, který byl i častým hostem královéhradeckého rozhlasu. Do hereckého nebe odešel ve středu 28. listopadu 2018.

autoři: Pavel Krejčí , baj
Spustit audio

Související