Vzpomínání na Soňu Červenou – o Divotvorném hrnci, Lou Reedovi, rozhlase, ale také o Třeboni

14. květen 2023

„Voskovec s Werichem tenkrát přivezli předlohu Divotvorného hrnce z Ameriky a nádherně ji přepracovali. V Praze to chtěli uvést a hledali představitelku hlavní ženské role. Já jsem se tedy učila zpívat a hrát, ale pro operu. Toužila jsem po opeře, ale moje učitelka zpěvu mě přesvědčila, abych na tu audici šla.“

Tak začala o vydařeném začátku své úchvatné kariéry, o úloze Káči v české divadelní verzi pohádkového muzikálu Divotvorný hrnec, vyprávět před mikrofonem autora pořadu legendární operní diva Soňa Červená, která před týdnem došla do konce svého 97letého vskutku úctyhodného života.

Soňa Červená – to je jméno, které znamená v evropské a samozřejmě i české hudbě mnoho. Kdybychom zůstali u českých kořenů, měli bychom hned zmínit, že její otec, doktor Jiří Červený, byl zakladatelem legendárního kabaretu Červená sedma a dědeček, Václav František Červený, výrobcem a taktéž vynálezcem žesťových nástrojů.

V pořadu uctíme památku paní Soni Červeného spíše skrze lehčí múzy a písničkami z převážně populární a dokonce i rockové hudby! A také přineseme její povídání o Divotvorném hrnci, Janu Werichovi, Německu jako zemi opeře zaslíbené, ale také o Lou Reedovi, rozhlasu i Třeboni.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související