Vždyť by žena ze mě zešedivěla! Neznámý příběh z pražské queer subkultury roku 1902

6. září 2015

V jakém společenském a myšlenkovém kontextu žili v českých zemích homosexuálové na přelomu 19. a 20. století? Rozhlasová rekonstrukce nešťastného příběhu Gustava Wolfa.


Historicko-vlastivědná vycházka „Po stopách našich bab a dědů“ se vydává na místa spojená s životem homosexuálů v Praze v minulosti. Jde o různé bary, kavárny nebo tančírny, které rádi navštěvovali. Místa, kde sídlily jejich spolky a vycházely jejich noviny a časopisy. Bydliště nebo pracoviště různých významných postav minulosti. Anebo místa, kde byli zvyklí se seznamovat. Jedna vycházka stopovala příběh Gustava Wolfa.

Několik let už pátrám v archivních pramenech i starých knihách a novinách po tom, jak se v naší zemi v minulém a předminulém století homosexuálním lidem žilo. Dopátral jsem se řady příběhů. Některé jsou obyčejné, některé smutnější, některé úsměvné.

Dokonale zdokumentováno

Málokdy ale člověk narazí na tak mimořádný, tak bohatě zdokumentovaný a přitom tak dávný případ, jako jsou události spojené s návštěvou západočeského podnikatele Gustava Wolfa v Praze v roce 1902.

Kdyby jeho výlet do Prahy skončil šťastně, nikdo by se o něm a jeho láskách nikdy nedozvěděl. Ale okolnosti spojené s jeho návštěvou a obecně i s jeho životem začalo vyšetřovat pražské policejní ředitelství. Věci se také s nepředstíraným zájmem chopily všechny tehdejší noviny.

Dokumentární rekonstrukce

Autor dokumentu Vždyť by žena ze mě zešedivěla Jan Seidl ve studiu

Dochoval se nám tak unikátní korpus textů, které umožňují udělat si plastickou představu o Wolfově osobnosti a do jisté míry i o životě tehdejší pražské homosexuální scény. Rozhodl jsem se onu představu, kterou jsem získal z historických pramenů, přetavit do formy dokumentární rekonstrukce.

V jakém společenském a myšlenkovém kontextu žili v českých zemích homosexuální lidé na přelomu 19. a 20. století? A má smysl se dnes snažit o výzkum těchto dějin a jejich vyzvednutí na denní světlo? Udělejte si vlastní obrázek při poslechu.

natáčení rekonstrukce Wolfova případu

Poslechněte si záznam tohoto dokumentu nebo ostatních Dokumentů Dvojky v audioarchivu iRadiu.

autor: Jan Seidl
Spustit audio